Gemeente Bronckhorst

Bestrijding eikenprocessierups gemeente Bronckhorst

Ook dit jaar gaat de gemeente Bronckhorst de eikenprocessierups weer bestrijden. Dit gebeurt op plaatsen waar deze veel overlast bezorgen. De rups wordt bestreden door deze weg te branden. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups, die in de maanden mei tot en met september overlast kan veroorzaken. De rupsen leven in groepen en maken op de stammen of dikkere takken van eikenbomen spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen).

De eikenprocessierups is te herkennen aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen. Als mensen de eikenprocessierups binnen de gemeente Bronckhorst aantreffen, verzoeken wij hen dit te melden op tel. (0575) 75 03 39. De gemeente krijgt zo een beeld van de plaag en kan bekijken of er maatregelen genomen moeten worden om de rupsen te bestrijden. De gemeente voert geen bestrijding uit bij particulieren

De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Ook mensen die in de nabijheid van de besmette bomen komen, kunnen hinder ondervinden omdat de brandharen zich ook door de lucht verspreiden. De reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. De huidirritaties, die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Bij ernstige klachten moet contact opgenomen worden met de huisarts.

Mensen kunnen zelf ongemak voorkomen door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Het is belangrijk bij een bezoek aan (natuur)gebieden waar de rupsen voorkomen te zorgen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en niet op de grond te gaan zitten. Ook is krabben of wrijven na aanraking van de rupsen of hun haren af te raden. In plaats daarvan moet de huid afgewassen of -gespoeld worden.

Hengelo Gld, 18 april 2006

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends,, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --