---
PERSBERICHT
Nummer: 104 JAB
Datum: 19 april 2006
Hogere zomerpeilen in Fries veenweidegebied mogelijk
Gedeputeerde Staten hebben de ontwerpnotitie 'Naar een nieuwe balans in het Friese veenweidegebied' vastgesteld. Daarin stellen zij voor in het Friese veenweidegebied hoog zomerpeil in te voeren. GS bespreken het voorstel binnenkort met het waterschap, de gemeenten en belangenorganisaties. Vervolgens vragen zij aan Provinciale Staten de invoering van hoge(re) zomerpeilen in het veenweidegebied mee te nemen in de voorbereiding van het nieuwe (derde) Waterhuishoudingplan.
De huidige lage peilen in het Friese veenweidegebied zijn goed voor de landbouw, maar benadelen andere belangen. Zo krijgen burgers te maken met schade aan huizen die op hout zijn gefundeerd en neemt de verdroging van natuurgebieden steeds verder toe. Ter voorbereiding op het nieuwe Waterhuishoudingplan is in opdracht van Provinciale Staten uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om in het veenweidegebied met hogere peilen te boeren. GS concluderen dat met die onderzoeken is aangetoond dat hogere zomerpeilen een sterke landbouw in Fryslân niet in de weg hoeven te staan.
Gedeputeerde Staten hebben tevens besloten PS te adviseren de komende jaren - in afwachting van wat zij in het nieuwe Waterhuishoudingplan over hogere zomerpeilen besluit - terughoudend te zijn met de goedkeuring van het verlagen van zomerpeilen dieper dan 60 cm beneden maaiveld. Eén van de redenen hiervoor is dat lage peilen moeilijk verdedigbaar zijn wanneer ze, vanwege negatieve effecten op huizen of natuur, voor de rechter worden gebracht. Daarnaast willen provincie en waterschap een onderzoek starten naar de mogelijkheden om huiseigenaren te stimuleren houten palen door betonnen funderingen te vervangen. Daarbij wordt ook de haalbaarheid van een gezamenlijk subsidiefonds verkend.
Effecten van hoog zomerpeil voor de landbouw
Het experiment Hogere Zomerpeilen, een driejarige praktijkproef op vijf moderne melkveehouderijbedrijven in het veenweidegebied, toonde aan dat bij hoog zomerpeil de grasopbrengsten niet veranderen. Een nadeel is wel dat de kans op draagkrachtproblemen toeneemt. Zo kan het na een regenbui één tot enkele dagen langer duren voordat de draagkracht van de bodem zich hersteld heeft. Daar staan voordelen tegenover:
. Het waterschap kan in gebieden met hoger zomerpeil tot E 10 per hectare per jaar goedkoper werken dan bij constant laag peil.
. Voor gemeenten, bedrijven en burgers levert een hoog zomerpeil een jaarlijks voordeel van enkele euro's per hectare op omdat wegen, gebouwen en leidingen langer beschermd blijven. Kosten voor herstel zijn over een langere periode uit te smeren.
. Positieve effecten voor natuur en milieu: verdroging neemt minder snel toe en de uitstoot aan broeikasgassen neemt af. Ook daalt de jaarlijkse nutriëntenbelasting van het grond- en oppervlaktewater.
GS vinden dat met hoge zomerpeilen een meer bij deze tijd passende balans tussen de betrokken belangen ontstaat.
Notities
De ontwerpnotitie 'Naar een nieuwe balans in het Friese veenweidegebied' en de ontwerp-Nota van Reacties en Antwoorden over de peilproblematiek in het Friese veenweidegebied zijn te vinden op de website www.fryslanleeftmetwater.nl
---- --
Provincie Friesland