---
PERSBERICHT
Nummer: 107 ItV
Datum: 18 april 2006
Subsidie voor waterzuivering zonder chemicaliën
Het project 'CIP-SAP' ontvangt E 153.249,- uit het Regionaal Innovatieprogramma 'Fryslân Fernijt'. Het project past binnen het thema Water van Fryslân Fernijt én binnen de doelstellingen van de Friese Wateralliantie.
Het project richt zich op decentrale waterzuivering zonder gebruik van chemicaliën in combinatie met een sterk hergebruik van het water. In het project wordt samengewerkt door de NHL en vier Friese MKB-bedrijven. Het wordt op verschillende locaties in Fryslân uitgevoerd.
GS ondersteunt het project met een financiële bijdrage omdat het hier gaat om de ontwikkeling van een innovatieve toepassing waarbij voor de betrokken Friese bedrijven nadrukkelijk economische spin-off is te voorzien in termen van toegang tot nieuwe markten, omzetverbetering en werkgelegenheid. Daarnaast levert het ook een positief milieueffect op.
Cleaning-in-place- (CIP)systemen worden in de procesindustrie (voeding, pharma,
(petro-)chemie) gebruikt om apparatuur te reinigen. De huidige generatie CIP-systemen maakt echter gebruik van kostbare en milieubelastende desinfectiemiddelen. De in het project te ontwikkelen CIP-installatie realiseert desinfectie met behulp van electroceltechniek, waardoor de kosten en de milieubelasting van de reiniging aanzienlijk worden teruggebracht.
Innovatief
Het project CIP-SAP richt zich op het decentraal reinigen van industrieel proceswater zonder de gebruikelijke chemicaliën. Het innovatieve karakter van het CIP-SAP-project is dat de zuivering wordt geïntegreerd in het productieproces, waardoor de apparatuur niet hoeft te worden stilgelegd. Met electroceltechniek wordt natriumhypochloriet en waterstofperoxide uit het water opgewekt. Deze stoffen zijn sterk desinfecterend en daarmee hoeven er geen chemicaliën aan het water te worden toegevoegd. Doordat de genoemde stoffen snel vervallen tot hun oorspronkelijke hoedanigheid (zout en water) is hergebruik van het water goed mogelijk.
Regionaal Innovatie Programma Fryslân
Om de in Fryslân aanwezige kansen voor innovatie beter te benutten hebben de Provincie Fryslân, de Europese Commissie en het Ministerie van Economische Zaken het Regionaal Innovatie Programma Fryslân (RIPF/Fryslân Fernijt) opgezet. De doelstelling van het programma is om de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven te versterken door middel van het verstrekken van subsidies voor projecten op het gebied van innovatie, kennisoverdracht en netwerkvorming. In het kader van het programma is subsidie mogelijk voor experimentele, risicovolle (publiek/private) samenwerkingsprojecten, die nieuw zijn voor Fryslân, en die passen binnen de thema's Water, ICT en Recreatie en Toerisme. Het totale budget voor het programma bedraagt E 6 miljoen, waarvan E 3 miljoen subsidie van de Europese Commissie en E 1 miljoen EZ/Kompas-middelen. Het programma loopt tot en met 2007.
35
---- --
Provincie Friesland