Ingezonden persbericht


Fietsplaatje 1941-1942 alsnog geslagen

Deze week is door de Koninklijke Nederlandse Munt het fietsbelastingplaatje van 1941-1942 alsnog geslagen. Het werd in 1941 niet meer uitgegeven, omdat de Duitse bezetter de fietsbelasting afschafte. Na 65 jaar is het fietsplaatje nu toch nog verkrijgbaar - als bijlage bij het boek dat oud-staatssecretaris Grapperhaus over de fietsbelasting schreef.

Een van de meest omstreden belastingen uit de Nederlandse geschiedenis is nog altijd de rijwielbelasting die tussen 1924 en 1941 in Nederland bestond. Symbool voor deze belasting is het koperen fietsplaatje.

Er zijn nog zeer vele Nederlanders die bij het horen van de term fietsplaatje emotie voelen opkomen. Soms zelfs woede, nog na meer dan 65 jaar! De naam van minister-president Colijn is voor altijd aan het gehate fietsplaatje verbonden.

De fietsbelasting werd op 21 april 1941 opgeheven door de Duitse bezetter. De toen reeds geslagen fietsplaatjes werden vernietigd. Prof. Van der Poel, de stichter van het Belasting & Douanemuseum en destijds directeur van 's Rijks belastingen, heeft één exemplaar bewaard.

Dit plaatje heeft de Koninklijke Nederlandse Munt nu opnieuw geslagen, in een oplage van 2000 exemplaren. Het is gevoegd bij het boekje Over de loden last van het koperen fietsplaatje, door Ferdinand H.M. Grapperhaus, dat deze week verschijnt.

[