Groen!

Brussel, Dinsdag 18 april 2006

Mensen zonder papieren: Groen! en Ecolo willen concrete en vlugge reactie van regering

Terwijl in België het aantal bezettingen van kerken door mensen zonder papieren toeneemt, reageert de federale regering enkel met een oorverdovende stilte. Federaal minister Patrick Dewael (VLD) focust exclusief op de procedure voor nieuwe asielzoekers maar doet niets aan de schrijnende situatie van mensen zonder papieren die al jaren in België verblijven. Terwijl het in Vlaanderen angstwekkend stil blijft rond de situatie van deze mensen zonder papieren neemt het aantal kerkbezettingen hand over hand toe. Groen! en Ecolo verwachten van de federale regering een snel en concreet politiek antwoord op deze situatie. De oprichting van een permanente regularisatiecommissie en het vastleggen van objectieve criteria voor regularisatie lijken daarbij onontbeerlijk.

Groen! en Ecolo beschouwen het stilzwijgen van de federale regering omtrent de situatie van deze mensen zonder papieren als onaanvaardbaar.


1. Bilan van de Paarse Regering Paarsgroen voerde een eenmalige regularisatieprocedure in die beperkt was in de tijd. Nadien zijn er echter geen wettelijke criteria meer gekomen voor regularisaties. Toch zijn er sindsdien heel wat humanitaire gevallen waar regularisatie nodig en wenselijk is: ernstig zieken, onmogelijkheid om terug te keren wegens een toestand van uitzichtloos en humanitair geweld, lange asielprocedure, sterke sociale bindingen in België, Personen die zich in deze situatie bevinden doen nu beroep op artikel 9, lid 3 van de Vreemdelingenwet:

In buitengewone omstandigheden kan die machtiging door de vreemdeling worden aangevraagd bij de burgemeester van de plaats waar hij verblijft; deze zendt ze over aan of aan diens gemachtigde. In dat geval zal ze in België worden afgegeven

Dit artikel voorziet geen criteria voor een recht op verblijf, het voorziet enkel dat wie op grond van andere wetsartikelen geen verblijf kan inroepen, een verblijfsvergunning kan aanvragen. Die vraag wordt behandeld door de Dienst Vreemdelingenzaken. De behandeling duurt jaren, de gebruikte criteria zijn onduidelijk en arbitrair, de meeste beslissingen zijn dan ook negatief. Het resultaat is dat meer mensen verdwijnen in de illegaliteit, en dat de overheid dus tolereert dat veel mensen zich in een precaire situatie bevinden. Bovendien is er geen echte beroepsmogelijkheid voorzien tegen een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken om het dossier opnieuw te onderzoeken. Er is enkel beroep mogelijk bij de Raad van State, die alleen kijkt naar de vormvereisten, en niet naar de grond van de zaak

Eind 2004, na acties van het Forum voor Asiel en Migratie, heeft Minister Dewael zich geëngageerd om volgende groepen te regularisen:
* Regularisatieaanvragen van asielzoekers die voor 2001 asiel aanvroegen en van wie de procedure nog altijd loopt
* Regularisatiedossiers van ernstig zieke vreemdelingen
* Afgewezen Afghaanse asielzoekers van wie de overheid na afloop van de asielprocedure het verblijf verlengd heeft.

Dit is een inboeting want:
* Slechts twee categorieën van de regularisatiewet van 1999 worden weerhouden, namelijk de mensen die langer dan 3 jaar in procedure zijn en de ernstig zieken. De onverwijderbaren en vreemdelingen die humanitaire redenen kunnen laten gelden en die duurzame sociale bindingen hebben ontwikkeld zijn niet meer opgenomen!
* De regularisatie van asielzoekers omwille van lange termijn moet een recht zijn en geen gunst: het is immers de Belgische overheid die in gebreke blijft.


2. Asielhervorming voorgesteld door de Paarse Regering.

Minister Patrick Dewael heeft na jaren getreuzel eindelijk een ontwerp klaar om de asielprocedure grondig te hervormen. Aanleiding daarvoor is de structurele achterstand in asieldossiers bij diverse asielinstanties. Een hervorming is inderdaad nodig om de snelheid en de kwaliteit van de procedure te verbeteren.

De hervorming die Minister Dewael voorstelt is een zeer ingrijpende wijziging en is de belangrijkste hervorming sinds jaren. Groen! is er echter van overtuigd dat deze hervorming een aanfluiting is van elementaire mensenrechten én een aantasting is van het recht op asiel. Nergens in de voorstellen van Minister Dewael is er sprake van waarborgen voor een eerlijk verloop van de procedure. De voorstellen van Minister Dewael zullen ervoor zorgen dat minder mensen een positief advies krijgen, maar zullen niet tot gevolg hebben dat er minder asielzoekers zullen zijn.

Het ontwerp kreeg bovendien een vernietigend advies van de Raad van State: schending van het gelijkheidsbeginsel, gebrek aan onderlinge samenhang, er zijn EU-richtlijnen die al van kracht zijn, of het binnenkort zullen worden en die door de Regering vergeten zijn.

Het ontwerp van Minister Dewael en regularisatie van mensen zonder papieren. Tot nu toe kunnen mensen zonder papieren enkel beroep doen op artikel 9.3 van de Vreemdelingenwet om in aanmerking te komen voor regularisatie. Dit artikel bepaalt dat de beslissingsbevoegdheid bij de Minister ligt. Het artikel bepaalt geen procedure, aan welke criteria moet voldaan zijn om in aanmerking te komen, Het is onduidelijkheid troef, en verklaart ook heel goed de gewetensnood van Dewael. Het huidige ontwerp van Dewael betekent geen grondige hervorming van artikel 9.3, en nog minder het installeren van een structurele én duidelijke procedure voor regularisatie. De beslissingsbevoegdheid blijft bij de Minister of zijn gemachtigde.

Voor Groen! is dit een vorm van onbehoorlijk bestuur. De Minister moet duidelijk en transparant zijn wat betreft zijn motieven om een bepaalde beslissing te nemen. De Raad van State versterkt deze opmerking door in zijn advies te stellen dat de bevoegdheden van de Minister duidelijk omschreven moeten worden. Bovendien voegt de Raad van State hieraan toe dat dit niet kan bij Koninklijk Besluit, maar dat het aan de wetgevende macht toekomt om deze criteria vast te stellen.

Het ontwerp van Minister Dewael vertoont dus een bijzonder grote lacune wat betreft de procedure en criteria voor regularisatie. Het is voor Groen! dan ook onbegrijpelijk dat het wetsvoorstel dat Ecolo heeft ingediend om hieraan te verhelpen niet behandeld wordt in de Kamer, niet gesteund wordt door de meerderheidspartijen.


3. Kerkbezettingen

De paarse legislatuur is voor Patrick Dewael een aaneenschakeling geweest van hongerstakingen en kerkbezettingen. Het is voor mensen zonder papieren de enige uitweg om nog enig gehoor te krijgen bij de Minister. Bovendien belooft hij na elke bezetting om de dossiers te heropenen. Volgens Groen! ligt hier de echte oorzaak van gewetensnood van Dewael die eenvoudig kan verholpen worden door een structurele wettelijke basis te voorzien voor regularisatie.

De acties van de mensen zonder papieren worden door velen gesteund. In Antwerpen en Brussel kwamen in februari samen 15 000 mensen op straat om te vragen voor een humane amnestie. Kardinaal Danneels, de bisschop van Antwerpen en van Gent steunen de actievoerders. Verschillende scholen, verenigingen, springen in de bres terwijl politici oorverdovend stil blijven.

In Gent verblijven momenteel 500 mensen in de Sint-Antoniuskerk. In Etterbeek, Sint Gillis, Elsene, Bergen, Charleroi, Namen en Erezée bezetten mensen kerken, parochiezalen,


4. Groene voorstellen

Ecolo heeft een wetsvoorstel neergelegd voor de regularisatie van mensen zonder papieren. Het voorziet in een procedure met duidelijke en vaste criteria: a. Asielprocedure van tenminste 3 jaar

b. Om redenen onafhankelijk van hun wil niet kunnen terugkeren

c. Ernstig ziek of gehandicapt zijn

d. Duurzame sociale bindingen in ons land hebben uitgebouwd of humanitaire redenen kunnen laten gelden

e. Een project kunnen voorleggen waarmee ze sociaal-economisch een bijdrage leveren aan België

Groen! en Ecolo vragen dat
1. de regering haar wetsontwerp met betrekking tot de asielhervorming grondig wijzigt conform de opmerkingen van de Raad van State.


2. het wetsvoorstel van Ecolo dat voorziet in een duidelijke en transparante asielprocedure dringend geagendeerd wordt in de commissie.