Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag Directie Sub-Sahara Afrika
Afdeling Midden- en Oost Afrika
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum18 april 2006BehandeldMarijke Otten
KenmerkDAF/MA-445/06Telefoon070 348 5607
Blad1/2Fax070 348 6607
Bijlage(n)marijke.otten@minbuza.nl
BetreftBeantwoording vragen van het lid Fierens over betreffende waarneming in DR Congo
Hierbij bieden wij u ons antwoord aan op de vragen van het lid Fierens, gesteld op donderdag 6 april j.l. tijdens het Algemeen Overleg met de Vaste Commissie voor Europese Zaken over de Raad van Algemene Zaken en Externe Betrekkingen, betreffende waarneming van de parlements- en presidentiële verkiezingen in de Democratische Republiek Congo (DRC) komende zomer.
Zoals bekend, is het Nederlandse beleid ten aanzien van verkiezingswaarneming om niet unilateraal verkiezingswaarnemers uit te zenden, doch uitsluitend in het kader van intergouvernementele of internationale organisaties, bijvoorbeeld in EU-verband. Daarvoor wordt geput uit het bestand van verkiezingswaarnemers dat op het departement wordt aangehouden.
De EU is doende een verkiezingswaarnemingsteam voor de DRC samen te stellen. De omvang hiervan is nog niet vastgesteld. Nederland is zeker bereid om in afstemming met de Europese Commissie en de lidstaten een substantiële bijdrage aan dit verkiezingswaarnemingsteam te leveren. Wij gaan er daarbij van uit dat de Nederlandse bijdrage aanzienlijk groter zal zijn dan twee personen. Dit getal komt namelijk van de EU-waarneming tijdens het referendum over de grondwet in DRC in december 2005. Voor die waarneming had de EU slechts om twee Nederlandse uitgezonden waarnemers gevraagd, op een totaal van 24 door de EU uitgezonden waarnemers. Dit waarnemersteam werd aangevuld met bijna 80 leden van Europese diplomatieke vertegenwoordigingen en van de Europese Commissie. Het lijkt logisch dat voor de komende verkiezingen de EU een grotere waarnemersmissie zal afvaardigen en Nederland zal hier ook op aandringen.
Een tweede vraag betrof de mogelijkheden voor (Nederlandse) NGO's om waarnemers af te vaardigen. Deze mogelijkheid bestaat inderdaad: de voorzitter van de Commission Electorale Indépendante (CEI), Prof.Dr. (Abbé) Apollinaire Malumalu, die op 27 maart jl. Nederland bezocht en onder andere met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking sprak, verzocht de internationale NGO's nadrukkelijk om waarnemers te zenden, dan wel nationale NGO's te ondersteunen bij de verkiezingswaarneming. Abbé Malumalu zegde de volledige medewerking van de CEI toe bij de accreditatie van deze waarnemers.
De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Dr. B.R. Bot A.M.A. van Ardennevan der Hoeven
Ministerie van Buitenlandse Zaken