FNV

HORECA

RECREATIE

CATERING

18 april 2006 | Wat gebeurt er met de reeds betaalde premies WAO-hiaatverzekering in de Horeca, Recreatie en Contractcatering?

Sinds 1 januari 2006 kunnen er, gezien nieuwe wet- en regelgeving, geen nieuwe gevallen van WAO-hiaat ontstaan. Bij zowel de FNV Horecabond als bij pensioenfondsen komen vragen binnen wat er met de reeds eerder ingelegde premies voor de verzekering van dit WAO-hiaat gebeurt. Daarom per sector een kort overzichtje van de stand van zaken, d.d. eind maart 2006.

Horeca

De horeca heeft alleen een bedrijfstakregeling gekend die wordt uitgevoerd door het Pensioenfonds Horeca & Catering. Met ingang van 1 januari 2005 is de premie hiervoor reeds op nul gezet. Daardoor is er bij dit fonds in ieder geval geen premie betaald over een periode waarover geen toekenningen zijn gedaan. Echter de komende tijd zal de vraag aan de orde komen of in het verleden meer premie betaald is dan nodig was. Deze vraag zal beantwoord kunnen worden bij het vaststellen van de jaarrekening 2005 (in juni 2006) en zonodig bij de vaststelling van de jaarrekening 2006. Als dan blijkt dat er premie teveel is betaald zal er, wat de FNV Horecabond betreft, voor gekozen moeten worden deze teveel betaalde premie zichtbaar toe te voegen aan de pensioenen van de groep deelnemers die het betreft. Terugbetaling aan de deelnemers is geen optie: op voorhand is duidelijk de uitvoeringskosten hier niet in verhouding staan tot het terug te betalen bedrag.

Recreatie

In de recreatie is de bedrijfstak-WAO-hiaatverzekering ondergebracht bij het pensioenfonds. Bedrijven waren echter ook vrij om zelf een gelijkwaardige regeling te treffen bij een verzekeraar.

De in 2004 betaalde premies zullen gebruikt worden om het WAO-hiaat-risico dat is verbonden aan de in dat jaar ingegane WAO-uitkeringen af te dekken. Deze premies dekken dus niet de kosten in dat jaar af, maar moeten de kosten afdekken van het WAO-hiaat voor de duur dat bestaat van diegenen die in 2004 in de WAO zijn ingestroomd (en dus niet in 2004 ziek zijn geworden, zoals per abuis in sommige media staat).

In 2005 is de premie aanzienlijk verlaagd, maar niet op nul gezet omdat het nog goed mogelijk was dat er nog lasten uit de eerdere jaren zouden voortvloeien (na-ijlers). Inmiddels is wel duidelijk dat er geld resteert, maar kan nog niet vastgesteld worden hoeveel precies. Het bedrag wordt geschat op ruim 400.000 euro.

Gezien het bedrag per deelnemer en de kosten die verbonden zijn aan terugbetaling heeft het bestuur van het pensioenfonds besloten de teveel betaalde premies niet terug te betalen en het restant aan te wenden voor andere onderdelen van de pensioenregeling. Bij de vaststelling van de jaarrekening 2005 in juni 2006 wordt dit besluit concreet ingevuld. De FNV Horecabond zal voorstellen het restantbedrag aan te wenden voor een voor werknemers zichtbare pensioenbestemming zoals bijvoorbeeld een indexatie van een x-%.

Contractcatering

Aanvullingen op de WAO-uitkering zijn altijd door de werkgevers in de contractcatering betaald. De SAVAC-premie (Stichting Aanvullende Verzekering bij Arbeidsongeschiktheid in de Contractcatering-branche) die daarentegen door werknemers in de contractcatering wordt opgebracht staat al sinds 1 juli 2005 op het nul-niveau.

Eventuele overschotten van de SAVAC-premies zullen ten bate van de werknemers in de branche moeten komen. Pas op 1 juli 2007 kan, in verband met na-ijlers, bepaald worden hoe hoog het premie-overschot precies is: de prognose is in ieder geval wel dat er geld in de pot zal zitten.

Er zal naar alle waarschijnlijk voor gekozen worden de teveel bepaalde premies niet terug te betalen aan de werknemers. De administratieve kosten voor deze operatie vallen namelijk hoger uit dan de uiteindelijke restitutie. Er zal eerder gedacht worden aan het oprichten van een (nieuw) fonds in het kader van de WIA of een doel voortvloeiend uit het Arboplus-convenant. Op z'n vroegst begin 2007 zal er duidelijkheid zijn over de bestemming van het overschot.