Prestigieuze Kubricktentoonstelling dit najaar in Gent
(Gent, 18 april 2006). Frankfurt am Main, Berlijn, Melbourne, Gent, Londen, Parijs - welke stad past niet in het rijtje? Antwoord: geen enkele. Anders dan de andere genoemde steden mag Gent dan geen wereldstad zijn, het 'kleine' Gent heeft wel het alleenrecht voor de Benelux gekregen voor de prestigieuze, wereldvermaarde Stanley Kubricktentoonstelling die reeds hoge ogen gooide in Frankfurt am Main, Berlijn en Melbourne.
De Stanley Kubricktentoonstelling kwam tot stand op initiatief van het Deutsches Filmmuseum, het Deutsches Architektur Museum, Stanley Kubricks weduwe Christiane Kubrick en het Stanley Kubrick Estate. Dat persoonlijke werkarchief van de filmmaker is één van de grootste privé-archieven uit de filmgeschiedenis en werd in 2003 voor het eerst door het Deutsches Filmmuseum ontsloten. Dat de tentoonstelling Gent aandoet, is te danken aan de samenwerking tussen het Filmfestival Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. Jaarlijks vindt immers een aan film gerelateerde tentoonstelling plaats tijdens het filmfestival. Gezien het prestigieuze karakter van de Kubricktentoonstelling werd de periode dit jaar grondig verlengd. Het Caermersklooster is bovendien een ideale ruimte voor deze groots opgezette tentoonstelling.
De Kubricktentoonstelling biedt de bezoeker een blik op het ontstaansproces van Kubricks films en de artistieke persoonlijkheid van de regisseur. De tentoonstellingsmakers wilden de geest van Kubricks werk respecteren en de toeschouwer enthousiast maken om zijn films te bekijken - opnieuw of voor de eerste keer. Het talrijk opgekomen publiek in Frankfurt, Berlijn en Melbourne was van oordeel dat ze in die opdracht voortreffelijk zijn geslaagd. Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen en het Filmfestival Gent zijn er bijgevolg van overtuigd dat de monumentale, briljante tentoonstelling ook de filmliefhebbers uit de hele Benelux zal aanspreken en begeesteren.
Voor het eerst wordt het gehele oeuvre van Kubrick in één expositie belicht, van de eerste korte documentaire Day of the Fight (1951) tot Eyes Wide Shut (1999). Aan elk van zijn dertien speelfilms is één tentoonstellingsruimte gewijd. Ook zijn niet-gerealiseerde 'spookprojecten' Napoleon en Aryan Papers worden uitgebreid gedocumenteerd. Audio- en video-installaties zijn uiteraard overvloedig aanwezig op de expositie. De combinatie van originele items met achtergrondinformatie, teksten, geluid en filmfragmenten verduidelijken de films voor de bezoeker. Ook de aanvankelijk controversiële ontvangst van Kubricks films en zijn ervaringen met censuur worden belicht, net als de niet te onderschatten impact van de muziek op zijn films.
De tentoonstelling zal voor het publiek toegankelijk zijn van donderdag 5 oktober 2006 tot en met zondag 7 januari 2007 in het Caermersklooster in Gent. De voorverkoop start op 15 mei (meer info over tarieven volgt later). Groepen kunnen nu reeds reserveren via
Tijdens de 33ste editie van het Filmfestival Gent zal er een volledige retrospectieve van Kubricks werk te zien zijn. In november volgt een filmmuziek concert gewijd aan de regisseur.
Een uitgebreid persdossier met alle praktische info en beeldmateriaal kunt u downloaden op
Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door:
en gesponsord door:
33e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent 10-21 oktober 2006 -
Het Filmfestival Gent wordt gesteund door:
de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Regering met de steun van de Vlaamse Minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel en door structurele partners Kinepolis Group, Telenet, Fortis, de Nationale Loterij, e.v.a.
Dit is een boodschap van het Filmfestival Gent. Indien u uw inschrijving wenst aan te passen surf dan naar:
powered by