Vereniging Nederlandse Gemeenten

DEBATTEN HUURBELEID LEIDEN NIET TOT POSITIEVERSTERKING GEMEENTEN

Tijdens het Voortgezet Algemeen Overleg huurbeleid op 6 april hebben D66 en het CDA gezamenlijk twee moties ingediend voor het behoud van differentiatie in wijken. De moties zijn aangenomen maar Minister Dekker zal naar verwachting geen aanvullende maatregelen treffen die gemeentelijk maatwerk mogelijk maken. De moties van D66 en CDA leiden uiteindelijk dus niet tot positieversterking van gemeenten.

Moties
In de eerste motie werd de regering verzocht om de positie van gemeenten te versterken. Versterking in de vorm van harde afspraken die gemeenten zouden kunnen maken met corporaties over het aanbod van verschillende woningtypen in de verschillende wijken. In de tweede motie werd verzocht om de WOZ-grenzen zo te stellen dat op lokaal niveau differentiatie mogelijk wordt. Beide moties zijn tijdens de stemmingen op 11 april j.l. aangenomen.

De kamermeerderheid voor de moties van D66 en CDA kwam niet onverwacht. Minister Dekker legde tijdens het VAO van 6 april j.l. beide moties uit als ondersteuning van haar eigen beleid. Ze wees vooral op haar brief over de toekomst van woningcorporaties en de huisvestingswet. De verwachting is dan ook dat de minister geen aanvullende maatregelen zal treffen die gemeentelijk maatwerk mogelijk maken. De moties van D66 en CDA voor het behoud van differentiatie leiden uiteindelijk dus niet tot positieversterking van gemeenten.

De SP en de PvdA hadden tijdens het VAO huurbeleid eveneens moties ingediend die sterk in de richting van de wensen van de VNG kwamen. Deze moties waren gericht op meer maatwerk voor gemeenten en regulering van de nieuwbouwwoningen, maar zijn door de Kamer helaas verworpen.

VROM-circulaire
Nu de stemmingen zijn geweest wordt het huurbeleid wettelijk verankerd. VROM heeft aangekondigd snel met een circulaire richting gemeenten te komen.


* Brief aan parlement - Huurbeleid 57kB

* VNG-net dossier Huurbeleid