Gemeente Twenterand


Laat uw stem horen in de nieuwe gemeenteraad!

Met de komst van een nieuwe gemeenteraad is er het een en ander veranderd. Niet alleen voor de raadsleden en het college, maar ook voor u. Zo heeft u voortaan de mogelijkheid om deel te nemen aan het debat van de raad. Tijdens dit debat kunt u, net als de raadsleden, uw ideeën en standpunten naar voren brengen.

Op 16 maart is de nieuwe gemeenteraad van Twenterand geïnstalleerd. Voor de gemeente een ideaal moment om een aantal wijzigingen door te voeren in het besluitvormingsproces. Want het vergaderproces kon sneller en de afstand tussen burger en raad kleiner. De nieuwe regelgeving heeft niet alleen consequenties voor de raad en het college, maar ook voor u. Voortaan krijgt iedere inwoner van Twenterand de mogelijkheid zijn of haar stem te laten horen bij het debat voorafgaand aan de raadsvergadering. Om u alvast te laten wennen aan het nieuwe besluitvormingsproces, zetten we de belangrijkste regels en procedures voor u op een rij:

* De gemeenteraad komt iedere twee weken, in principe op dinsdagavond om 19.30 uur, bijeen. Commissievergaderingen worden afgeschaft.

* Voorafgaand aan de raadsvergadering vinden debatten plaats. Het debat is voor meningsvorming, in de raadsvergadering vindt besluitvorming plaats.

* De raadsagenda wordt twee weken voor een vergadering opgesteld door het presidium. Elk onderwerp wordt geagendeerd met een vaste begin- en eindtijd, gemeten in eenheden van een kwartier.
* Het college vergadert eenmaal per week. Voorstellen van het college worden direct bekendgemaakt via het Bestuurlijk Informatie Systeem (BIS) op www.twenterand.nl.

* Raadsvoorstellen worden binnen drie à vier weken na een collegebesluit behandeld in de raad.

* Ook raadsleden en burgers kunnen een verzoek indienen om een onderwerp op de agenda te plaatsen. Bij een burgerinitiatief moet het verzoek door minstens 175 handtekeningen wordt ondersteund.

Meningsvorming middels debat
Als inwoner van Twenterand kunt u dus deelnemen aan de debatten voorafgaand aan de raadsvergadering. Hiervoor dient u zich, net als de raadsleden, aan te melden bij de griffie van de gemeenteraad. De onderwerpen waarover u kunt debatteren, worden gepubliceerd in Gemeentecontact. Let wel: het debat is uitsluitend bedoeld voor meningsvorming. Er wordt gediscussieerd over de hoofdlijnen, niet over details. Begin- en eindtijd van een debat staan vast en de voorzitter beslist hoe lang iemand het woord krijgt of houdt. Over hetzelfde onderwerp wordt in principe in maximaal twee bijeenkomsten gedebatteerd. Bij een tweede bijeenkomst doen insprekers niet meer mee. Als alle relevante argumenten zijn besproken, wordt het debat afgesloten. Vervolgens volgt nog diezelfde avond een raadsbesluit. Uw woorden en inzichten kunnen dus van groot belang zijn! Maar ook als u niet deel wilt nemen aan een debat, bent u van harte uitgenodigd een bijeenkomst bij te wonen. Ieder debat is openbaar.