Beter presteren door te mediteren
Op basis van het boek "Persoonlijke Balanced Scorecard; de weg naar individueel geluk, persoonlijke integriteit en balans tussen werk en privé"ROTTERDAM, 20060414 -- Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat door te mediteren op het werk de arbeidsproductiviteit toeneemt, het werkplezier wordt verhoogd en het ziekteverzuim wordt gereduceerd.
Tijdens mijn regelmatige managementtrainingen in de afgelopen 15 maanden in meer dan 25 landen is gebleken dat meditatie op het werk de gewoonste zaak van de wereld is in Azië, Verenigde Staten, Canada, Latijns Amerika, Midden Oosten en diverse Europese landen. Nederland is een van de weinige landen waar meditatie met nog met hokus pokus wordt geassocieerd, met alle gevolgen van dien. Men heeft in Nederland altijd verwrongen voorstellingen van meditatie gehad. Dit heeft met onwetendheid en blindheid te maken, alsmede met kortzichtige nuchterheid. Hierin begint gelukkig verandering te komen. Er begint in Nederland nu eindelijk het besef te groeien dat het bieden van mentale ondersteuning c.q. mentale krachttraining op het werk via meditatie ten goede komt aan meer werkplezier, ethischer handelen, minder stress en burn-out, een hogere output, minder werkdruk, lager ziekteverzuim, lager mentaal verzuim en slimmer werken. Vanwege de "Nederlandse nuchterheid" hebben organisaties in ons land al deze kansen gemist om op duurzame wijze beter te presteren en te concurreren. Daarom wil vakbond CNV nu in de CAO's van ambtenaren en zorgpersoneel het recht opnemen om te kunnen mediteren op de werkplek. Ze pleit voor een stilteruimte en werkgevers die hun personeel pauze geven om te mediteren en budget vrijmaken om trainingen te organiseren. De vakbond onderhandelt momenteel met onder meer het Kadaster en de postkantoren over meditatie als nieuwe arbeidsvoorwaarde. Bij sommige organisaties is meditatie reeds ingevoerd. Zo heeft het ministerie van VROM een stiltecentrum. De Vrije Universiteit heeft een bezinningscentrum en bij het politiekorps Amsterdam-Amstelland is meditatie een vast onderdeel van de training voor fysieke en mentale weerbaarheid.
Meditatie is het meest effectieve communicatiemiddel. Het is een toestand van helderheid en omvat het scherpen en beter begrijpen van onze geest. De geest is de combinatie van gevoel, waarneming, gedachten en zintuiglijk bewustzijn. Uw geest krijgt tijdens meditatie de kans om tot rust te komen en zich te ontspannen, bewustzijn te ontwikkelen en u te helpen effectiever te handelen. Onze geest bepaalt immers voor een groot gedeelte ons handelen en onze gemoedstoestand. Meditatie omvat de herontdekking van een natuurlijke staat van bewustzijn en vormt een effectieve basis voor onze zelfkennis.Meditatie betekent diepe ontspanning, loslaten, kalmte, verhoogde staat van bewustzijn, mentale kracht, innerlijke rust, plezier en tevredenheid. Uw verhoogde mentale kracht en bewustzijn en een kalmere geest resulteren tot een betere focus en groter concentratievermogen. Een kalme gemoedstoestand leidt tot helder denken, dit resulteert in meer creativiteit, minder energieverspilling en een holistische kijk op de werkelijkheid. Daarnaast zijn er ook andere voordelen van meditatie vanwege een kalmere geest zoals lagere bloeddruk en hartslag, beter omgaan met stress, beheersen van pijn, etc. Menselijke ethische waarden en principes zijn namelijk in ieder van ons aanwezig. Door stress en spanning blijken ze echter niet zichtbaar te zijn. Meditatie maakt deze zichtbaar. Voorts is er bewijs dat mensen die regelmatig mediteren langer leven dan mensen die dat niet doen. In mijn nieuwste boek "Persoonlijke Balanced Scorecard; de weg naar individueel geluk, persoonlijke integriteit en balans tussen werk en privé" (Scriptum Management, 2006) laat ik zien hoe u op basis van meditatie en de persoonlijke bsc techniek uw identiteit kunt ontdekken, uw gedachtewereld kunt opbouwen, de wereld door de bril van uw denkbeelden kunt zien en uw gedachten en gevoelens kunt observeren en accepteren. De grootste kracht komt namelijk voort uit de macht van het denken. Gedachten maken namelijk ons lichaam. Wat we denken wat we zullen worden en we zijn wie we in onze gedachten denken te zijn. Het is daarom belangrijk om te luisteren naar uw innerlijke stem die u probeert te vertellen wat het beste voor u is en hoe u uw innerlijke processen kunt beheersen. Een belangrijke regel hierbij is: luister effectief naar uzelf, vertrouw op uw innerlijke stem en geef gehoor hieraan. U zult dan uit overtuiging en goed handelen. Hierdoor wordt u een beter mens.
Prof.dr.ir. Hubert Rampersad
President van TPS Consulting Netherlands BV, Rotterdam. Dhr. Rampersad is auteur van de internationale bestsellers "Persoonlijke Balanced Scorecard; de weg naar individueel geluk, persoonlijke integriteit en balans tussen werk en privé" (Scriptum Management, 2006) en Total Performance Scorecard; een speurtocht naar zelfkennis en competentieontwikkeling van lerende organisaties (Scriptum Management, 2002). h.rampersad@tps-international.com, www.Total-Performance-Scorecard.com
Prof.dr.ir. Hubert Rampersad