Balans tussen werk en privé
Middels de Persoonlijke Balanced ScorecardROTTERDAM, 20060414 -- De balans tussen werk en privé staat bij de meeste Nederlandse werknemers momenteel bovenaan het lijstje van voorwaarden. Ook in België is dit een hot item, vooral bij jongeren. Zo blijkt uit een recent onderzoek van het HR Kenniscentrum onder in totaal 3.500 Belgische werknemers dat Belgische werknemers onder de 30 jaar hun loon een rapportcijfer van 8,5 geven en de balans werk-privé scoort zelfs een 8,6. Van de jongeren geeft 85% het privé-leven voorrang boven het werk.
Voorts blijkt uit diverse onderzoekingen dat een goede balans tussen werk en privé de productiviteit, motivatie en betrokkenheid van werknemers bevordert. Een goede work-life balance wordt steeds belangrijker, mede vanwege de dalende werkloosheid, toenemende participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en het toenemende gebruik van internet. De vele zelfmoorden in Japan is mede te wijten aan onvoldoende work-life balance bij veel Japanners. Het wordt nu echt tijd dat het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid serieus aandacht aan dit onderwerp gaan besteden. Dit doe je niet door alleen maar te focussen op cosmetische zaken zoals flexibele werktijden, vader- en moederschapsverlof en geld. Geld is niet meer de belangrijkste motivator. Zo heeft Bankier James Montier van de internationale investeringsbank Dresdner Kleinwort Wasserstein Bank talrijke klanten onlangs zelfs gewaarschuwd dat geld niet gelukkig maakt en dat ze psychische problemen riskeren in hun drang naar meer materieel genoegen. Het maakt ze volgens hem steeds ontevredener. Hij spreekt over vervolgingswaanzin en de permanente behoefte om aandacht te trekken.
Kortom, er komt veel meer bijkijken om een duurzame balans tussen werk en privé te bewerkstelligen. Dit staat centraal in mijn nieuwste boek "Persoonlijke Balanced Scorecard; de weg naar individueel geluk, persoonlijke integriteit en balans tussen werk en privé" dat onlangs door Scriptum Management is gepubliceerd. Wat Nederlandse managers hiertoe moeten doen is: medewerkers in de gelegenheid stellen steeds grotere uitdagingen aan te gaan, hen hierdoor te laten genieten van hun werk ze zichzelf te laten ontplooien; zich richten op voortdurende verbetering van de levenskwaliteit van medewerkers, zowel op het werk als in de vrije tijd; beseffen dat een gezonde thuissituatie van medewerkers een belangrijke invloed op hun functioneren op het werk heeft; medewerkers stimuleren hun scorecard ook binnen het gezin toe te passen teneinde hun gezinsdoelen te helpen realiseren; voortdurend streven naar de "best fit" tussen de persoonlijke ambitie van medewerkers en de gemeenschappelijke ambitie en hierdoor plezier, innerlijke betrokkenheid en commitment bewerkstelligen; focussen op zelfkennis, zelfleren, selfcoaching en zelfmanagement. Door deze duurzame aanpak wordt de kloof verkleind tussen de manier waarop mensen met hun collega's omgaan en de manier waarop ze met hun vrienden en gezin omgaan. Ook wordt hierdoor angst binnen organisaties verdreven, talenten beter gemanaged, ondernemingen menselijker gemaakt en krijgen organisaties meer 'warmte'. Individuen krijgen hierdoor de kans om hun vrije tijd effectiever te benutten. Door medewerkers te helpen hun uw vrije tijd gestructureerder in te richten, kunnen ze behalve op het werk ook thuis genieten van nieuwe ervaringen en uitdagingen. Dit is hard nodig omdat velen hun vrije tijd en menselijk bewustzijn verkwisten door tv-kijken, computerspelletjes, roddelen, uit het raam staren, etc. die vaak niet uitdagend zijn en niet resulteren in een optimale leerervaring. Mensen die leren van hun werk te genieten, hun vrije tijd goed te besteden en prioriteiten weten te stellen en doelgericht werken, hebben vaak het idee dat hun leven veel meer de moeite waard is. De toekomst zal niet alleen de geleerde mens toekomen, maar ook de mens die geleerd heeft zijn vrije tijd nuttig en effectief te besteden.
Prof.dr.ir. Hubert Rampersad
President van TPS Consulting Netherlands BV, Rotterdam. Dhr. Rampersad is auteur van de internationale bestsellers "Persoonlijke Balanced Scorecard; de weg naar individueel geluk, persoonlijke integriteit en balans tussen werk en privé" (Scriptum Management, 2006) en Total Performance Scorecard; een speurtocht naar zelfkennis en competentieontwikkeling van lerende organisaties (Scriptum Management, 2002). h.rampersad@tps-international.com, www.Total-Performance-Scorecard.com
Prof.dr.ir. Hubert Rampersad