Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|14 april 2006                    

Utrechtse noodopvang voorkomt illegaliteit

Utrecht biedt een goed alternatief voor het rijksbeleid op het gebied van de opvang van asielzoekers. De Utrechtse aanpak creëert een perspectief voor mensen die anders, als gevolg van het beleid van het kabinet, op straat belanden en in de illegaliteit verdwijnen. In Utrecht krijgen zij in plaats daarvan een toekomst in Nederland of in het land van herkomst. De evaluatie van de Utrechtse noodopvang, die sinds 2001 bestaat, toont dit aan. Slechts enkele mensen zijn vanuit de noodopvang in de illegaliteit verdwenen, de meesten hebben een toekomst in Nederland of in het land van herkomst gekregen. In het Utrechtse steunpunt voor ex-AMA's is de Perspectiefaanpak eveneens succesvol.
Al met al is de Utrechtse aanpak effectiever, goedkoper en humaner dan het rijksbeleid. Wethouder Hans Spekman heeft het kabinet dan ook opgeroepen om deze aanpak landelijk in te voeren.

In de Utrechtse noodopvang kunnen 50 asielzoekers tijdelijk opgevangen worden. Het doel is: zorgen dat asielzoekers niet op straat belanden en niet in de illegaliteit verdwijnen. Dit doel is bereikt, zo blijkt uit de evaluatie van drie jaar noodopvang. In de periode 2002 tot 2005 hebben 61 mensen hier onderdak gevonden. De meesten (48) hebben een toekomst in Nederland gekregen, in andere vormen van opvang of via een verblijfsvergunning. Een deel ((9) is teruggekeerd naar het land van herkomst. Slechts 4 mensen zijn in de illegaliteit verdwenen.

De noodopvang is in mei 2001 opgericht, omdat in Utrecht als gevolg van het rijksbeleid grote groepen asielzoekers op straat belandden. Omdat de gemeente een wettelijke zorgplicht heeft voor haar ingezetenen, zag zij zich genoodzaakt om deze mensen op te vangen. In 2002 heeft de gemeenteraad de nota Van begin tot eind van de straat vastgesteld. Hierin zijn onder meer de doelgroepen en de criteria van de noodopvang en de samenwerking met maatschappelijke organisaties, zoals INLIA beschreven. Wie worden in de Utrechtse noodopvang opgevangen? Alleen mensen met een binding met Utrecht. Asielzoekers die in procedure zijn, dus rechtmatig in Nederland en asielzoekers die wel terug willen maar niet kunnen (bijvoorbeeld doordat de regering van het land weigert reispapieren af te geven). Gezinnen met kinderen krijgen voorrang. De medewerkers doen er alles aan om de kinderen een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Verder zijn er activiteiten zoals taal- en computerlessen en sportabonnementen om verveling tegen te gaan. Dit is nodig omdat asielzoekers niet mogen werken.
Naar de letter van de wet is het rijk verantwoordelijk voor mensen zonder verblijfsvergunning. Maar gezien de schrijnende en mensonterende toestanden, die als gevolg van het rijksbeleid in de praktijk ontstaan, moet de gemeente Utrecht haar verantwoordelijkheid wel nemen.

Perspectiefaanpak voor ex-AMA's
Naast de noodopvang is in Utrecht sinds 2003 het steunpunt voor ex-AMA's van Vluchtelingenwerk Utrecht gevestigd. Hier worden Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers opgevangen die als minderjarige naar Nederland zijn gekomen, maar inmiddels ouder dan 18 jaar zijn. De Perspectiefaanpak van het steunpunt is erop gericht om te voorkomen dat deze jongeren in de illegaliteit belanden, door ze perspectief te geven op een toekomst is Nederland of in het land van herkomst. Het rijk beëindigt sinds medio 2005 de toelage van AMA's als ze 18 jaar worden. Daardoor belanden steeds meer ex-AMA's op straat. Het huidige kabinetsbeleid zal ertoe leiden dat in 2006 en 2007 meer dan 120 van deze jongeren in Utrecht op straat belanden. Drugsgebruik, mensenhandel en gedwongen prostitutie liggen voor deze kwetsbare jongeren op de loer als zij niet opgevangen worden. Mede hierdoor is de verwachting dat het aantal verzoeken voor de noodopvang de komende jaren toe zal nemen. De Utrechtse noodopvang heeft nu echter slechts een beperkt aantal plaatsen.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sylvia Borgman van Bestuurscommunicatie, telefoon 030 - 286 10 55.

|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --