TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 13-04-2006

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 14 april
Nederland 2 - 21.30 uur

VERMIST DUIKT IN DRIE OUDE ZAKEN

ALWIN STERK UIT AMSTERDAM
Alwin Sterk wilde geen hoofdletters schrijven. Dat vond hij discrimatie ten opzichte van de kleine lettertjes. In 1972 was hij 21 jaar, woonde in Amsterdam en was actief bij het Centrum Geweldloze Weerbaarheid. De vredesactivist werd opgeroepen voor militaire dienst maar als totaalweigeraar sloeg hij op de vlucht, twee dagen voor de marechaussee hem op kwam halen. Nu, 34 jaar later, weten zijn toenmalige vriendin, zussen en hoogbejaarde ouders nog steeds niet waar Alwin heenging. Moeder Rina Sterk: "Raar he? We hebben onze zoon langer moeten missen dan we hem hebben gekend."

MANON SEIJKENS UIT HELMOND
8 jaar is Manon als ze in augustus 1995 verdwijnt tijdens het spelen. Hoewel ze een dag later blootvoets wordt gezien, zal haar lijkje pas een half jaar later worden gevonden. Op een plek dicht bij huis waar vanaf de eerste dag is gezocht. Haar voetjes gestoken in veel te grote damespumps. Raadselen die nooit zijn ontrafeld. Drie verdachten worden in de loop der tijd opgepakt. De eerste staat na drie dagen al weer op straat. Een tweede zit drie maanden vast maar wordt wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. De derde bekent de moord maar trekt later zijn bekentenis in. Hij komt in hoger beroep vrij ondanks daderinformatie die hij heeft over het strikje op het slipje van Manon. Gertie, de moeder van Manon, heeft een nieuwe verdachte op het oog. Een paranormale Helmonder die zich voordoet als Jezus. Zij verdenkt hem van het sturen van een briefje met een losgeldeis ten tijde van de vermissing. De politie hoort de man maar ziet hem niet als verdachte. Ook de gangen van Gertie worden grondig nagegaan, dit tot woede van de getergde moeder. Ze meent dat de Helmondse Jezus de dader is. In bijzijn van VERMIST confronteert ze de vermeende kindermoordenaar met haar verdenking.

'DE VLAAMSE REUS' UIT NIEUWKOOP
Het is in de eerste oorlogsjaren als Janie Simmerman in Nieuwkoop verliefd wordt op een plaatsgenoot. Hij wordt 'De Vlaamse Reus' genoemd om zijn Vlaamse accent en zijn forse postuur. In 1943 wordt hij ingelijfd bij het Duitse leger en moet 'ie vertrekken uit Nieuwkoop. Janie in blijde verwachting achterlatend. Als haar zoon Adri jaren later op zoek wil gaan naar zijn vader, herinnert niemand zich zijn werkelijke naam. Moeder denkt dat zijn voornaam Joost is en dat zijn achternaam klonk als 'Mechelen' naar het gelijknamige stadje in België. Met deze armzalige aanknopingspunten gaan Adri en VERMIST samen op zoek.