Gemeente Zwolle

Herdenkingsplechtigheid monument Ter Pelkwijkpark


Datum uitgave: 10-04-2006
Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen op woensdag 12 april 2006 om 9.30 uur een korte herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij 'hun' monument. Sommige scholen koppelen de herdenkingsplechtigheid aan de nationale dodenherdenking. Andere geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van het monument. Op 14 april wordt bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark de bevrijding van Zwolle herdacht.

De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid op 14 april. Omdat 14 april dit jaar op Goede Vrijdag valt en de scholen vrijaf hebben, is besloten de herdenkingsplechtigheid te houden op woensdag 12 april en te koppelen aan de opening van de fototentoonstelling 'Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog', waarin de oorlog in voormalig Nederlands-Indië centraal staat.

Het centrale oorlogsmonument van de stad Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur en een mannenfiguur. Op de muur staat de spreuk: 'Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan'.

Om 9.25 uur verzamelen de leerlingen van de scholen zich bij het monument. Daarna volgen muziek, gedichten, een minuut stilte, het zingen van het Wilhelmus en het in top hijsen van de vlaggen. Daarna wordt een krans gelegd door de burgemeester en door leerlingen van de scholen. Om tien uur is de plechtigheid afgelopen.

Opening fototentoonstelling
Na afloop van de plechtigheid lopen de kinderen naar het stadhuis, waar zij de opening zullen bijwonen van de expositie 'Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog'. Daar zijn ook leerlingen aanwezig van de Parkschool, die het Indië-monument in Park Eekhout hebben geadopteerd.

Het programma aldaar ziet er als volgt uit:


· 10.15 uur, ontvangst stadhuis met een kopje koffie/glaasje limonade
· 10.30 uur, opening tentoonstelling in de hal van het stadhuis aan het Grote Kerkplein met aansluitend bezichtiging
· 11.00 uur, einde programma

Bron: Afdeling Communicatie