Provincie Limburg

Gedeputeerde Wolfs ziet mogelijkheden oplossen wachtlijst jeugdzorg Gedeputeerde Odile Wolfs ziet mogelijkheden de wachtlijst voor de

jeugdzorg in Limburg voor het einde van het jaar op te lossen. Voorwaarde is wel dat staatssecretaris Ross mij éénmalig een bedrag van ruim 4,4 miljoen geeft. Dat heb ik nodig om begin 2007 zonder wachtenden te kunnen beginnen en dat dan ook zo te houden. Op dit moment wachten er 332 kinderen en jongeren langer dan negen weken op jeugdzorg. Op 28 april heeft Odile Wolfs een gesprek met staatssecretaris Ross. Die zal haar diezelfde dag duidelijkheid geven.

Wat Odile Wolfs betreft moeten kinderen en jongeren die jeugdzorg nodig hebben die ook zo snel mogelijk krijgen. Daarom heb ik na mijn aantreden daar samen met de instellingen veel werk van gemaakt. En dat is goed gelukt, zegt Odile Wolfs. Het aantal wachtenden daalde van
1.269 (juli 2003) naar bijna 200 (begin 2005). Daarna heeft zich overal in Nederland een explosieve groei van de vraag naar jeugdzorg voorgedaan. Die is veroorzaakt door een aantal ernstige incidenten (zoals de dood van het meisje van Nulde en van Savannah en het familiedrama in Tolbert). Hierdoor zetten hulpverleners eerder jeugdzorg in dan voorheen. Zij willen maximaal uitsluiten dat kinderen en jongeren die in de knel zitten risicos lopen. Daarnaast wordt maatschappelijk minder getolereerd dan in het verleden en worden kinderen, jongeren en hun ouders eerder dan voorheen aangesproken op hun gedrag respectievelijk hun (opvoedings)verantwoordelijkheid jegens hun kinderen. Als gevolg daarvan zijn de wachtlijsten weer toegenomen. Dat waren er eind 2005 weer bijna vijfhonderd. Met een extra investering zijn die nu naar 332 wachtenden teruggebracht. Nog altijd teveel, volgens Odile Wolfs.

Staatssecretaris Ross heeft alle provincies gevraagd hoe een eind kan worden gemaakt aan het aantal wachtenden op jeugdzorg. Zij heeft de Tweede Kamer laten weten geen staatssecretaris meer te zullen zijn als dat eind dit jaar niet lukt. De plannen die Odile Wolfs bij de staatssecretaris heeft ingediend gaan ervan uit dat de 332 wachtende kinderen eind dit jaar tot nul zijn teruggebracht. Gelijktijdig moeten onorthodoxe maatregelen worden genomen, om Limburg wachtlijstvrij te houden. Dat heb ik met de instellingen afgesproken, zegt Odile Wolfs.

Onderdeel van die onorthodoxe maatregelen is het terugbrengen van het aantal aanmeldingen bij Bureau Jeugdzorg. Dat aantal is op dit moment het hoogste van heel Nederland. Bureau Jeugdzorg krijgt de opdracht het aantal aanmeldingen in 2007 met 140 terug te brengen. Met gemeenten waar meer kinderen en jongeren voor jeugdzorg worden aangemeld dan op grond van het aantal inwoners in die gemeente mag worden verondersteld, gaat Odile Wolfs afspraken maken. Wolfs is bereid de gemeenten daarbij te ondersteunen door samen met hen voor goede vroegsignalering* te zorgen in het onderwijs en in de voorschoolse voorzieningen. Vroegsignalering voorkomt dat peuterspeelzaalleidsters en leerkrachten bijvoorbeeld in actie komen als de problemen bij kinderen zo ernstig zijn dat ze naar jeugdzorg moeten worden verwezen. Ook wordt een termijn gesteld aan de duur van de hulp. Hulpverleners hebben mij laten weten dat de duur van de hulp best op zes of acht maanden kan worden gemaximeerd. Nu is die nog ruim 11 maanden, zegt Odile Wolfs.


* Bij vroegsignalering worden professionals die dagelijks met kinderen en jongeren bezig zijn (zoals medewerkers bij peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen) zo deskundig gemaakt dat zij eventuele problemen tijdig en snel kunnen signaleren. Daarnaast kunnen zij een beroep doen op een zogenoemd zorgteam dat hen helpt als ze er niet uitkomen. Zon zorgteam bestaat bijvoorbeeld uit hulpverleners van het Algemeen Maatschappelijk Werk, de GGD en Bureau Jeugdzorg.

14-4-2006 14:14