Innovatie op bakgebied: traditioneel Iers Soda Brood en Scones

BELLINGWOLDE, 20060413 -- Het lijkt een tegenstelling, maar dat is het zeker niet. Sinds kort zijn er kant-en-klare mixen op de markt om zelf traditioneel Iers Soda brood en scones mee te maken. In de Ierse baktraditie wordt geen gist gebruikt. Daarom hoeven deze producten niet van te voren te rijzen of gekneed te worden. Ook de broodbakmachine is niet nodig.


In het idyllische Ierse Bennettsbridge (Co. Kilkenny) staat een unieke molen: het is de laatste molen die bedrijfsmatig tarwe maalt op molenstenen. Het geeft volkorenmeel een zachte smaak en een prachtige structuur. Kells Wholemeal kent een historie die acht generaties teruggaat en in 1842 start met een watermolen in Kells.

Het Ierse brood dat van de mixen van Kells Wholemeal gemaakt wordt zijn gebaseerd op traditionele recepten. Het brood bevat geen gist. Door het gebruik van baksoda rijst het brood tijdens het bakken, vandaar de naam 'Soda Bread'. De mix wordt gemengd met water, vervolgens gaat het deeg direct 40 minuten de oven in. Daarmee is de broodbakmachine overbodig. Het levert een brood op dat heel anders is dan we in Nederland gewend zijn: een beetje cake-achtig van structuur, vol van smaak en zonder de overheersende smaak van gist.

Scones ­ in toenemende mate populair door High Tea's - kennen een vergelijkbare bereidingswijze. De mix wordt gemengd met water, uit het deeg worden rondjes gesneden welke vervolgens kort de oven in gaan (12 minuten). Dit gerecht wordt traditioneel gegeten bij de thee met ongezoete room en jam.

"Eigenlijk is het vreemd, dat de Ierse baktraditie nooit naar het Europese vasteland is overgewaaid. Veel Ieren die buiten Ierland wonen zijn altijd op zoek naar Irish Soda Bread, juist vanwege de heerlijke, zachte smaak van het brood", zo stelt Marjolein van der Hulst, directeur van Cuileann Irish Food, het Ierse bedrijf dat de mixen vanaf vandaag in Nederland op de markt brengt.

De introductie van deze mixen past in een al langer waarneembare trend waarin mensen zoeken naar traditionele, authentieke gerechten. Gezonde en smaakvolle voeding, zonder dat er uren voor in de keuken gestaan hoeft te worden. Het verklaart bijvoorbeeld ook het succes van de Engelse multimedia-kok Jamie Oliver.

De mixen zullen verkrijgbaar zijn in delicatessenwinkels, reformzaken en bij de betere warme bakkers. Meer informatie: www.kells.nl