Interprovinciaal Overleg (IPO)

Regionale spreiding van JJI's

donderdag 13 april 2006

Het voortgezet algemeen overleg jeugdzorg van 11 april ging over de regionale spreiding van JJI's, aanpak wachtlijsten en ambulante zorg door BJZ. Staatssecretaris Ross-van Dorp, minister Donner en de woordvoerders van de fracties PvdA (Kalsbeek), CDA (Coruz), D66 (Lambrechts), Groen Links (Azough), SP (Kant) en LPF (Kraneveldt) waren aanwezig bij de voortzetting van het overleg van 16 maart 2006.

Zowel PvdA als CDA hebben moties(nr 62 en 64) ingediend voor een goede regionale spreiding van justitiële jeugdinrichtingen. Beide partijen willen scheiding van civiel- en strafgeplaatste jongeren op accommodatie- cq groepsniveau en inzicht in de criteria van het rijk. Ontraden werd de verderstrekkende motie van mevrouw Kalsbeek (nr 62) om tot een goede spreiding op provinciaal niveau te komen met herschikking en uitbreiding van capaciteit en de gewenste aanwezigheid van voldoende jeugdzorg voor deze groepen in alle provincies. Een andere motie van Kalsbeek(nr 63) pleit voor onafhankelijk onderzoek wachtlijsten door de jeugdzorgbrigade. Mevrouw Azough heeft een motie(nr 67) ingediend om de beleidslijn te wijzigen waarbij BJZ wordt toegestaan zelf weer kortdurende ambulante zorg te verlenen. Mevrouw Lambrechts(motie 68) wil ook inzicht in de wachtlijsten in de periode voor de indicatiestellig.

De staatssecretaris heeft voor het 'onderzoek wachtlijsten' verwezen naar het onderzoek door PWC op basis van de beschikbare beleidsinformatie. Mevrouw Ross gaf aan dat ze de provincies heeft laten weten dat voor het plan van aanpak wachtlijsten ook bureaus jeugdzorg ambulante jeugdzorg mogen verlenen (ook meer dan 5 gesprekken) en dat provincies ook gebruik kunnen maken van andere vormen van ambulante zorg , zoals onder andere de Z-org (thuiszorg door provincies in te kopen). Als blijkt dat daardoor de wachtlijsten worden teruggedrongen zal ze besluiten of het beleid structureel moet worden aangepast. Ze zei toe een onderzoek te starten naar het afschaffen van kinderkorting voor ouders van kinderen die in residentiele instelling zitten. Daarop heeft mevrouw Kant haar motie hierover ingetrokken. Ook trok mevrouw Kraneveldt haar motie in over de werking van het elektronisch kinddossier. Zij wordt hierover per brief geïnformeerd.
Volgende week dinsdag wordt over de moties gestemd.

De fracties waren tevreden over de brief van het rijk over afspraken om de William Schrikkerstichting in te kunnen zetten voor kinderen met een IQ tussen 50 en 70 op verzoek van BJZ en bij uitzondering ook voor kinderen tot met IQ tussen 70 en 85 en over het voorstel tot aanpak van de wachtlijsten .

Voor meer informatie klik hier voor:
- de bijgevoegde handelingen,
- de brief van Justitie aan de William Schrikkerstichting.

Meer informatie bij Ivonne Keuzekamp
Telefoonnummer (070) 888 1229
E-mail: Ikeuzekamp@ipo.nl