Unicef
Netwerk-uitzending over jihadi-kampen in Pakistan
13 april 2006, Den Haag - In de uitzending van Netwerk van woensdag 12 april werd een item gewijd aan een Pakistaans opvangkamp voor slachtoffers van de aardbeving die in oktober vorig jaar plaatsvond. De leiding van het kamp is in handen van Al Rashid, een organisatie die beschuldigd wordt van het prediken van de jihad, de heilige oorlog van moslims tegen tegenstanders van de islam.
In het kamp verbleven ten tijde van de Netwerk-opnamen veel kinderen, die daar ook naar school gaan. Tijdens de uitzending was te zien dat de tenten waarin de kinderen les krijgen, door Unicef zijn geleverd. De conclusie van Netwerk was dat Unicef samenwerkt met een organisatie die de nasleep van de aardbeving misbruikt om de slachtoffers - en dan met name kinderen - te indoctrineren met hun gedachtegoed.
Onjuiste conclusie
Deze conclusie is echter onjuist. Unicef werkt op geen enkele manier samen met Al Rashid, noch met andere 'jihadi'-organisaties die voorkomen op de zwarte lijst van de Verenigde Naties. Unicef werkt wel samen met de lokale hulporganisatie DOSTI bij het verzorgen van noodonderwijs voor ruim 5300 kinderen in 25 opvangkampen in de regio Mansehra in Pakistan. Hiertoe behoort ook het kamp van Al Rashid, waarin de Netwerk-ploeg filmde. Unicef en DOSTI zien er echter op toe dat de kinderen neutraal onderwijs krijgen volgens de officiële Pakistaanse lesmethode die in samenwerking met Unicef is opgesteld. De onderwijzers zijn door Unicef betaald en opgeleid en in dienst van DOSTI.
Unicef vindt dat ieder kind, aan welke kant van ideologische, politieke of religieuze scheidslijnen dan ook, recht heeft op onderwijs. Het verzorgen van noodonderwijs voor de kinderen in het door Netwerk bezochte opvangkamp is daarmee volledig in overeenstemming. Overigens lopen de kampen momenteel in snel tempo leeg, omdat de vluchtelingen naar hun oorspronkelijke woonplaats terugkeren. Twee andere kampen van Al Rashid in het gebied zijn inmiddels gesloten.
---
Sinds de aardbeving die op 8 oktober 2005 in Pakistan plaatsvond, is Unicef de voortrekker op het gebied van onderwijs in het rampgebied. Unicef zette meer dan 914 tentscholen op voor ruim 144.000 getroffen schoolkinderen. Voor het begin van het nieuwe schooljaar werd een massale campagne gestart om 450.000 kinderen weer naar school te krijgen. Voor dat doel werden 12.500 tenten, 9500 school-in-a-box pakketten en tonnen school- en lesmateriaal aangekocht en gedistribueerd.