Dienstenbond CNV

Friesland Bank operatie Overstag
13-04-2006

Op 11 april jl. hebben we een gesprek gehad met uw werkgever over de operatie Overstag. Het was een vrij stevig gesprek omdat het project op personeels gebied een behoorlijke impact gaat hebben.

Pure noodzaak
Operatie overstag is volgens uw werkgever bedrijfsmatig gezien pure noodzaak. Daarom zal de bank ook de personele gevolgen onder ogen moeten zien. We hebben uw werkgever stevig aan de tand gevoeld over het verlies aan arbeidsplaatsen als gevolg van het onderzoek naar de verbetering van alle bancaire processen.

Op dit moment is er niets zinnigs te melden aangaande het aantal medewerkers dat uiteindelijk boventallig zal worden verklaard. Uw werkgever was daar heel open over. Immers, verschillende getallen circuleren er nu al binnen het bankbedrijf. De waarheid is dat er tijdens het gesprek geen enkel concreet aantal genoemd is. Ook wel begrijpelijk omdat er op dit moment nog zoveel onzekerheden zijn. Immers, tijdens het transitieproces zal er naast een reductie van banen ook sprake zijn van het ontstaan van nieuwe functies. Daarnaast lopen er nu ook nog andere organisatieveranderingen. Als CNV Dienstenbond blijven we heel fel de vinger aan de pols houden, maar zijn we overtuigd van de oprechtheid van de bewering van de stuurgroep dat zij op dit moment het exacte aantal boventalligen nog niet kan vaststellen.

Vangnet
Om de sociale gevolgen van de cultuuromslag op te vangen willen we als bonden een sociaal vangnet afspreken dat recht doet aan alle medewerkers. De discussie op 11 april was uitzonderlijk hard maar "fair". Uw werkgever hebben we niet kunnen betrappen op een verborgen agenda of op politieke spelletjes. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we verwachten dat we elkaar op hoofdlijnen redelijk weten te vinden. De vertaling van deze hoofdlijnen in concrete afspraken en de inhoudelijke discussie hierover moet nog plaatsvinden. Op 2 mei a.s. staat het volgende overleg gepland omdat we de vaart erin willen houden. Wij zullen daarbij dezelfde houding blijven aanhouden kritisch gezien het verleden maar wel opbouwend omdat de cultuuromslag ieder personeelslid zal treffen.

Tenslotte
We kunnen ons voorstellen dat u met vragen zit of suggesties voor ons heeft. Schroom dan ook niet om contact met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga op te nemen. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512-583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl