Gemeente Schiedam


Nieuw Schiedams college is rond

Het nieuwe Schiedamse college is rond. De stad krijgt een sterk vernieuwd en verjongd bestuur de gemiddelde leeftijd van de beoogde wethouders is 37 jaar dat onconventioneel is van samenstelling. De nieuwe ploeg wordt gevormd door PvdA, SP en CDA.

Maarten Groene, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, presenteerde tijdens een persbijeenkomst in het stadhuis op de Grote Markt op donderdag 13 april zowel het coalitieakkoord als de vier beoogde wethouders. Naast burgemeester Scheeres zal het nieuwe college bestaan uit Menno Siljee en Maarten Groene (beiden PvdA), Yorick Haan (SP) en Christine Daskalakis (CDA).

In het overeengekomen coalitieakkoord staan de Schiedammers centraal. Ruime aandacht krijgen jongeren en ouderen. De bevordering van integratie krijgt extra aandacht bij onderwijs, werken en wonen. Economische versterking heeft prioriteit. Dit geldt voor de binnenstad en Schieveste. Ook de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen wordt voortgezet. Veiligheid en het beheer van de openbare ruimte zijn andere belangrijke themas. De wijkgerichte aanpak wordt versterkt. Bewoners krijgen meer invloed op de directe leefomgeving.

De coalitie wil zoveel mogelijk Schiedammers betrekken bij het besturen van de stad.

De coalitie van PvdA, SP en CDA heeft een stevig draagvlak in de gemeenteraad. Eerste stap van de nieuwe coalitie is een uitnodiging aan alle andere fracties in de gemeenteraad om te reageren op het coalitieakkoord en hieraan steun te verlenen.

Het coalitieakkoord wordt volgende week besproken in de algemene ledenvergaderingen van de drie deelnemende partijen.

De coalitie streeft naar benoeming van de wethouders in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering. Deze vindt plaats op 24 april aanstaande in het Stadskantoor, Stadserf 1 in Schiedam.

Klik hier voor het collegeakkoord.