Leefbaar Utrecht

jaargang 4, nummer 46, april 2006


'Niet links, niet rechts maar Utrechts!'

Aldus onze slogan bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Gelet op de uitslag en met name winnaar PvdA had dat misschien wél links en wat minder Utregs moeten zijn...

Een afstraffing was het in elk geval wel: van de 14 zetels in de gemeenteraad resteren er slechts 3, die bezet worden door Vincent Oldenborg, Mieke Peetoom en Salóme Willemsen. Lijsttrekker Walther Lenting voelde zich verantwoordelijk voor het resultaat en stelde zijn zetel beschikbaar.

Leefbaar Utrecht had direct aangegeven niet terug te willen keren in een nieuwe coalitie, en kiest voor de oppositie. Vanuit de oppositie zullen wij gaan proberen de belangen van de stad en haar bewoners zo goed mogelijk te verdedigen. Leefbaar Utrecht zal het beleid van het nieuwe College (het akkoord tussen PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie wordt de komende dagen verwacht) kritisch maar constructief volgen, uiteraard met ons verkiezingsprogramma als leidraad.

Momenteel heeft de nieuwe fractie haar tanden gezet in twee dossiers: allereerst het definitief stopzetten van de Lucasbolwerkgarage en voorts het (gemeentelijk) toezicht op chemisch afval. Bij een leegstaand bedrijfspand op industrieterrein Lage Weide werd 100 ton chemisch afval gevonden, die bij ontbranding een groot gevaar zou opleveren voor de inwoners van de omliggende wijken Leidsche Rijn, Lombok en Zuilen. Leefbaar Utrecht is van mening dat de gemeente haar verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid moet nemen en intensief moet controleren op onbeheerd achtergelaten chemisch afval, zodat de risico's geminimaliseerd worden. Meer hierover op onze website www.leefbaarutrecht.nl


_____

Waar blijft nu toch dat nieuwe College(beleid)?

Er wordt inmiddels alweer 5 weken hard gepraat door de afvaardigingen van PvdA, GroenLinks, CDA en
ChristenUnie. Drie gematigd linkse partijen en één gematigd rechtse (CDA), met verschillende invalshoeken op - vooral - de onderwerpen verkeer en bereikbaarheid. Doorzettingsvermogen tonen ze in elk geval wel, de daadkracht bewaren ze misschien tot na de benoeming van de wethouders.

Af en toe sijpelt er wat nieuws uit de achterkamers waar de coalitie-onderhandelingen plaats vinden. En bij een groot aantal van deze bekendgemaakte punten lijkt er weinig tot niets te veranderen ten opzichte van het vorige college. Dat College bestond uit Leefbaar Utrecht, PvdA, VVD en CDA en vooral GroenLinks had daar bij voortduring wat op aan te merken. Nu nemen ze de volgende punten klakkeloos over:


- De fly-over op het 24 oktoberplein komt er, ondanks de verkiezingsbelofte van GroenLinks voor een ondertunneling;

- Het huidige veiligheidsbeleid wordt doorgezet, cameratoezicht blijft in de openbare ruimte;

- De op voorspraak van Leefbaar Utrecht ingevoerde wijkraden blijven bestaan, ondanks de grote onvrede van GroenLinks met deze vorm van inspraak. Sterker, de positie van de wijkraden wordt juist versterkt. Hulde!
- Het door Yet van den Bergh ingezette transferiumbeleid wordt voortgezet.
- Het stedelijk vernieuwingsproject DUO wordt waarschijnlijk gewoon voortgezet, omdat GroenLinks geen geld kan vinden om verpauperde woningen te renoveren i.p.v. te slopen.

Zaken die zo uit het verkiezingsprogramma van Leefbaar Utrecht lijken overgenomen, zijn:

- Meer aandacht voor de rol van transferia, OV en fiets in het bereikbaarheidsprogramma.

- Verhoging van het leefbaarheidsbudget per wijk.
- Verbetering van de publieksdienstverlening.

En verder:

- wordt het Collegeprogramma SMART geformuleerd, en dat kunnen wij alleen maar steunen (maakt de afrekening in de gemeenteraad ook een stuk makkelijker). SMART staat overigens voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch & Tijdgebonden.

- komt er een aparte jeugdwethouder.

- groenverbindingen in en om de stad worden 'versterkt'.

Meer nieuws over inhoudelijke punten is er momenteel niet. Kijk voor achtergronden op:

- het weblog van Rinda den Besten (PvdA)
- het weblog van Marry Mos (GroenLinks)
- het politieke weblog van het UN/AD .


_____

Onze nieuwe fractie

Op donderdag 16 maart is de nieuwe gemeenteraad geinstalleerd en dus ook de drie overgebleven raadsleden van Leefbaar Utrecht. Uit de oude ploeg keren Vincent Oldenborg en Salóme Willemsen terug, nieuw gezicht in de fractie is Mieke Peetoom.

Vincent Oldenborg (foto links) is gekozen tot fractievoorzitter van de driemansfractie van Leefbaar Utrecht. Daarnaast neemt hij zitting in de raadscommissies Bestuur & Veiligheid en Verkeer en Beheer. Vincent is het aanspreekpunt voor zaken betreffende de wijken Leidsche Rijn, Vleuten - De Meern, Noordwest en Overvecht.

Mieke Peetoom (foto midden) wordt vice-fractievoorzitter en neemt zitting in de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling. Zij neemt de wijken West, Zuid en Zuidwest onder haar hoede.

Salóme Willemsen (foto rechts) neemt zitting in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en in de Bestuursregio Utrecht (BRU). Daarnaast is zij ons aanspreekpunt voor de wijken Oost, Noordoost, Binnenstad en Overvecht.





_____






_____



Contact

Leefbaar Utrecht is op de volgende manieren bereikbaar:



Bezoekadres: Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2 te Utrecht

U bent op maandag t/m donderdag welkom tussen 11.00 en 17.00 uur, maar maak voor de zekerheid telefonisch of per mail een afspraak.

Postadres: postbus 16200 3500CE Utrecht

Telefoon: 030 - 2861463

Fax: 030 - 2861034

Mail: leefbaar.utrecht@utrecht.nl

Internet: www.leefbaarutrecht.nl