Directie Communicatie
Persbericht
Loting nieuwe vergunningen voor de rondvaart
Op donderdag 13 april 2006 om 19.30 uur vindt in het stadhuis (de Rooszaal) de verloting plaats van de nieuwe vergunningen voor passagiersvaartuigen Het gaat om 25 vergunningen voor bemande passagiersvaartuigen en 50 vergunningen voor onbemande passagiersvaartuigen (elektrische bootjes). De trekking wordt verricht door Bea Visser-Rose, directeur van de dienst Binnenwaterbeheer en staat onder notarieel toezicht.
Meer aanvragen dan vergunningen
De belangstelling voor de vergunningen is groot. Voor de 25 vergunningen voor bemande vaartuigen loten 48 aanvragers mee die in totaal voor 108 boten aanvragen hebben ingediend. Voor de 50 vergunningen voor onbemande vaartuigen loten 16 aanvragers mee die in totaal 540 vergunningen hebben aangevraagd.
Reserveloten
Eind 2005 besloot het college van B&W het aantal vergunningen beperkt uit te breiden met 75 exploitatievergunningen. Gelet op het Besluit Luchtkwaliteit moeten de vaartuigen emissievrij varen. Ook werd besloten dat er geloot zou worden als er meer aanvragen in aanmerking zouden komen voor een vergunning dan er uit te geven zijn. Er loten op 13 april a.s. ook exploitanten mee van wie de aanvraag is afgewezenen die hier tegen bezwaar hebben aangetekend. Zij loten mee met een reservenummer. Als de beslissing op hun bezwaar positief uitvalt, en de aanvrager was ingeloot, dan wordt de vergunning alsnog verleend. Als het bezwaarschrift ongegrond wordt verklaard, dan schuiven de andere gegadigden een plaats omhoog op de reservelijst.
De vergunningen voor bemande vaartuigen worden per vergunning verloot en die voor onbemande vaartuigen per set van vijf.
Achtergrond
De gemeente hanteert door de grote belangstelling voor passagiersvaart een zogenoemd volumebeleid. Dat werd in 1996 voor het laatst uitgebreid. Sindsdien geldt een vergunningenstop. Uit een onderzoek in 2003/2004 naar het aantal vaarbewegingen blijkt dat op het binnenwater enige ruimte is voor uitbreiding van passagiersvaart.
De particuliere pleziervaart zorgt voor de meeste vaarbewegingen op het water; in de zomer loopt dit aandeel op tot 76% van het totale aantal vaarbewegingen. De commerciële passagiersvaart neemt dus een minderheidsbelang in het totale gebruik in. Op het binnenwater varen nu 144 passagiersvaartuigen met bemanning, geëxploiteerd door 38 reders. Daarnaast worden door een reder honderd waterfietsen geëxploiteerd. In het havenwater varen een lijndienst, diverse partyboten en veren.
De voorgestelde uitbreiding ten opzichte van de bestaande vloot is relatief gering en bedraagt respectievelijk 17% (met bemanning) en 50% (zonder) van de huidige vaartuigen. Aangezien de 100 huidige waterfietsen maar een heel klein percentage (5%) van het totale aantal vaarbewegingen uitmaken, zullen de vaarbewegingen als gevolg van de voorgestelde uitbreiding, nu naar verhouding maar weinig stijgen.
In 2008 wordt op basis van een evaluatie opnieuw bekeken of meer uitbreiding van passagiersvaart wenselijk is.
Gemeente Amsterdam
Gemeente Amsterdam