Voedingcentrum


Voorkom paaskiloâs met een Balansdag

13 april 2006

Met Pasen eten veel mensen wat meer dan normaal. Een uitgebreide brunch of paaseitjes bij de koffie zorgen snel voor meer calorieën dan nodig. Door een dagje âmeerâ direct te compenseren met een dagje âminderâ kunt u voorkomen dat u dikker wordt. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om vlak voor of na Pasen een Balansdag in te plannen.

Paaseieren en chocolade hazen staan niet in de Schijf van Vijf. Maar deze lekkernijen hoeven niet helemaal vermeden te worden. Hoeveel iemand ervan kan eten, hangt af van leeftijd, leefstijl en gewicht. Als er wordt gegeten volgens de Schijf van Vijf blijft er voor bijna iedereen nog wat ruimte over voor extraâs. Een vrouw van 40, die eet volgens de Schijf van Vijf en kiest voor een gemiddelde, gezonde basisvoeding houdt bijvoorbeeld ongeveer 400 calorieën over voor extraâs. Juist tijdens feestdagen wordt de ruimte voor extraâs snel overschreden. In onderstaande tabel kunt u opzoeken hoeveel calorieën de bekendste paaslekkernijen opleveren.

Tabel: Voorbeelden van extra's tijdens de paasdagen

Product
Paaseitje

Paasbrood met spijs Â
Paashaas gevulde koek

Toastje eiersalade
Gekookt ei
Gevuld ei
Gebakken ei

Aantal en eenheid

1 stuks Â

1 sneetje Â

1 stuks


1 stuks

1 stuks

1 stuks

1 stuks

Kcal*

40kcal Â

170kcal

290kcal


60kcalÂ

75kcalÂ

90kcal Â

110kcal Â

Een Balansdag is geen dieetdag
Als er een dag teveel gegeten wordt, is het verstandig om dit de dag ervoor of erna te compenseren met een Balansdag. De basis van een Balansdag zijn drie gezonde, caloriearme hoofdmaaltijden volgens de Schijf van Vijf . Door bovendien tussendoortjes te vermijden en meer te bewegen wordt de energiebalans hersteld. Een Balansdag is nadrukkelijk geen dieetdag. Extreem weinig eten is ongezond en maakt de verleiding van âcaloriebommenâ, zoals een overgebleven paasbrood, alleen maar groter.