Voedingcentrum
Voorkom paaskiloâs met een Balansdag
13 april 2006
Met Pasen eten veel mensen wat meer dan normaal. Een uitgebreide
brunch of paaseitjes bij de koffie zorgen snel voor meer calorieën
dan nodig. Door een dagje âmeerâ direct te compenseren met een dagje
âminderâ kunt u voorkomen dat u dikker wordt. Het Voedingscentrum
raadt daarom aan om vlak voor of na Pasen een Balansdag in te plannen.
Paaseieren en chocolade hazen staan niet in de Schijf van Vijf. Maar
deze lekkernijen hoeven niet helemaal vermeden te worden. Hoeveel
iemand ervan kan eten, hangt af van leeftijd, leefstijl en gewicht.
Als er wordt gegeten volgens de Schijf van Vijf blijft er voor bijna
iedereen nog wat ruimte over voor extraâs. Een vrouw van 40, die eet
volgens de Schijf van Vijf en kiest voor een gemiddelde, gezonde
basisvoeding houdt bijvoorbeeld ongeveer 400 calorieën over voor
extraâs. Juist tijdens feestdagen wordt de ruimte voor extraâs snel
overschreden. In onderstaande tabel kunt u opzoeken hoeveel calorieën
de bekendste paaslekkernijen opleveren.
Tabel: Voorbeelden van extra's tijdens de paasdagen
Product
Paaseitje
Paasbrood met spijs Â
Paashaas gevulde koek
Toastje eiersalade
Gekookt ei
Gevuld ei
Gebakken ei
Aantal en eenheid
1 stuks Â
1 sneetje Â
1 stuks
1 stuks
1 stuks
1 stuks
1 stuks
Kcal*
40kcal Â
170kcal
290kcal
60kcalÂ
75kcalÂ
90kcal Â
110kcal Â
Een Balansdag is geen dieetdag
Als er een dag teveel gegeten wordt, is het verstandig om dit de dag
ervoor of erna te compenseren met een Balansdag. De basis van een
Balansdag zijn drie gezonde, caloriearme hoofdmaaltijden volgens de
Schijf van Vijf . Door bovendien tussendoortjes te vermijden en meer
te bewegen wordt de energiebalans hersteld. Een Balansdag is
nadrukkelijk geen dieetdag. Extreem weinig eten is ongezond en maakt
de verleiding van âcaloriebommenâ, zoals een overgebleven paasbrood,
alleen maar groter.