Gemeente Tilburg

13-4-2006
Maatregelen voor verbetering
Subsidie voor activiteiten die contact tussen bevolkingsgroepen verbeteren

De gemeente stelt 30.000 euro per jaar beschikbaar voor initiatieven uit de stad onder de noemer 'Verrijk je stad'. Inwoners van Tilburg kunnen een subsidie aanvragen voor wijkoverstijgende activiteiten die helpen het contact te verbeteren tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Dat is één van de maatregelen die het college deze week heeft genomen in het kader van het integratie- en participatiebeleid Allemaal Tilburgers. De commissie Wereldoorlog in de West heeft vanuit 'Verrijk je Stad' al subsidie gekregen, onder meer voor het op professionele wijze vastleggen van de herinneringen van Tilburgers uit Suriname, Aruba en de Antillen over de tweede Wereldoorlog, de bevrijding van Tilburg en de ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de West. De Surinaamse, Antilliaanse en Arubaanse Tilburgers zullen ook deelnemen aan de bevrijdingsherdenking.

Andere maatregelen
Een andere maatregel is het Expertisecentrum Diversiteit. Het Expertisecentrum zorgt voor de inzet van intermediairs, adviseurs en sociale makelaars (allochtone bruggenbouwers) bij instellingen, scholen, verenigingen en bedrijven. Wethouder Gon Mevis: (Integratie): Met het Expertisecentrum hoopt Tilburg de kloof tussen allochtoon en autochtoon te overbruggen, de misverstanden tussen instellingen en burgers uit de wereld te helpen en te zorgen dat alle Tilburgers gebruik kunnen maken van de organisaties en de instellingen in de stad. De gemeente heeft deze week besloten drie adviseurs aan te stellen om het Expertisecentrum verder vorm te geven. In de wijk het Wandelbos start het experiment Taalparticipatie in de wijk. Ruim veertig mensen uit het Wandelbos hebben de inburgeringscursus afgesloten. Zij spreken het Nederlands nog niet goed genoeg om aan het werk te kunnen of een opleiding te kunnen volgen. Voor elke deelnemer wordt bekeken wat hij of zij in de wijk kan doen. Dit kan vrijwilligerswerk zijn op de school, in het verzorgingshuis, in het buurthuis. Maar het kan ook zijn dat mensen samen iets willen opzetten. Twee personen gaan in opdracht van de gemeente hiermee aan de slag, aldus wethouder Mevis.

Achtergrond
Eind vorig jaar heeft de gemeente het uitvoeringsprogramma Allemaal Tilburgers vastgesteld. Hierin staan voorstellen voor maatregelen ter bevordering van de integratie en participatie in Tilburg. Op de eerste plaats moet integratie en participatie gerealiseerd worden op de werkvloer, op scholen en in de wijken. Dat betekent dat de gemeente op al die beleidsterreinen er voor wil zorgen dat de integratie en participatie verbetert. Daarnaast werden in deze uitvoeringsnota een aantal extra maatregelen beschreven die hierbij kunnen helpen. Een aantal van deze maatregelen zijn nu concreet uitgewerkt en het college heeft daarover deze week een besluit genomen.