Ver.bedrijfstakpensioenfondsen
Transparantie in betalingen aan effecten brokers bepleit
De pensioenfondskoepels OPF en VB roepen de bij hen aangesloten pensioenfondsen op om, in het kader van de uitvoering van het vermogensbeheer, of dit nu intern of extern gebeurt, te bedingen dat transparantie wordt geboden over vergoedingen die worden betaald aan brokers.
Tot nu toe komt het nog vaak voor dat in de vergoeding die voor de uitvoering van een effectentransactie door een vermogensbeheerder aan een broker wordt betaald, geen onderscheid wordt gemaakt tussen kosten die de broker maakt voor het effectueren van aandelentransacties en kosten die deze maakt voor overige diensten, zoals beleggingsresearch. Met name in het geval dat er sprake is van uitbesteding van het vermogensbeheer is het bezwaar hiervan dat de cliënt van de vermogensbeheerder (het pensioenfonds) niet kan nagaan of aan zijn vermogensbeheerder andere diensten dan het uitvoeren van transacties zijn geleverd en dat hij dus voor iets betaalt waar hij geen weet van heeft. Het voordeel van de overige diensten komt in de meeste gevallen alleen ten goede aan de vermogensbeheerder en niet aan de cliënt.
Het verschijnsel dat een deel van de vergoeding aan een broker wordt gebruikt voor andere diensten dan het uitvoeren van de transacties, wordt softing genoemd, of soft dollars. In landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk staat het onderwerp al enige jaren in de belangstelling. Hoewel ook in die landen nog geen regelgeving bestaat die het gebruik van soft dollars geheel verbiedt, is door zelfregulering en toegenomen aandacht van de financiële toezichthouders het gebruik van soft dollars daar inmiddels sterk afgenomen.
Soft dollars maken vermogensbeheer onnodig duur
De gebundelde verkoop van brokerage diensten en zaken als beleggingsresearch, maakt de uitvoeringskosten van vermogensbeheer onnodig duur. Een ander nadeel is dat de vermogensbeheerder zich afhankelijk maakt van de beleggingsresearch van de broker. Er blijft daardoor weinig budget over voor het inkopen van onafhankelijke research.
OPF en VB zijn van mening dat op termijn in het geheel geen soft dollar arrangementen meer gehanteerd zouden moeten worden. Voor veel pensioenfondsen en vermogensbeheerders is het voorlopig echter moeilijk om aan goede research te komen zonder soft dollar arrangementen. Daarom willen OPF en VB voorlopig nog niet verder gaan dan het vragen van transparantie. Verder zouden soft dollars alleen moeten worden aangewend voor research en gerelateerde diensten, en niet voor de aanschaf van computers, het aanbieden van reizen en andere oneigenlijke doelen.