Universiteit Maastricht

13 april 2006
UM verwerft miljoenensubsidie voor internationaal beurzenprogramma Masteropleidingen Public Health en European Studies voor studenten uit (kandidaat)-lidstaten EU

Het Ministerie van Economische Zaken heeft afgelopen week een miljoenensubsidie toegekend aan de Universiteit Maastricht. Met deze zogeheten Matra-subsidie krijgen studenten uit voornamelijk Oost Europese landen een beurs om aan de UM een eenjarige masteropleiding te volgen. Het gaat om 2.4 miljoen euro in totaal, te verdelen over de Master of Public Health (1.2 M) en drie masteropleidingen op het gebied van European Studies (European Studies, European Public Affairs en Analysing Europe, samen 1.2 M). Hiermee kunnen circa dertig tot veertig studenten (per faculteit per jaar) uit de lidstaten en kandidaat-lidstaten van de Europese Unie een masteropleiding volgen, in 2006/2007 en 2007/2008. Naast kostendekkende beurzen (vergoeding voor collegegeld en reis- en verblijfskosten) krijgen de studenten ook een speciaal persoonlijk ontwikkelingsprogramma en sociaal programma aangeboden. Bij deze extra programmas is voor European Studies de UM Business School betrokken, voor Public Health verzorgt de Netherlands School of Public and Occupational Health (Amsterdam) een deel van dit programma.

Matra is een Sociaal Transformatie Programma voor Centraal- en Oost-Europa, ontwikkeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken om de overgang van het totalitarisme naar een pluriforme democratie in Centraal- en Oost-Europa te ondersteunen. De beurzensubsidie (MTEC, Matra Training for European Cooperation) is een van de instrumenten van dit programma. Het Ministerie beoogt hiermee een bijdrage te leveren aan strategische samenwerking en coalitievorming met nieuwe lidstaten en de kandidaat-lidstaten van de Europese Unie, en de bevordering van nabuurschap met de Ooster-en Zuiderburen van de uitgebreide Europese Unie. In het kader van MTEC zullen in 2006 academische opleidingen worden georganiseerd op het gebied van European Studies, Public Health en Public Affairs. Voor elk van deze vakgebieden is begin 2006 een tender uitgeschreven. De UM heeft aan twee van de drie tenders deelgenomen en beide gewonnen. De UM-programmas zijn geselecteerd op basis van hun economische aantrekkelijkheid, de kwaliteit van de opleidingen en de extra sociale en persoonlijke ontwikkelingsprogrammas. Voor de Matra-beurzen komen studenten in aanmerking die afkomstig zijn uit de landen van de uitgebreide EU en hun oostelijke en zuidelijke buurlanden: Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Bulgarije, Kroatië, Roemenië, Turkije, Servië & Montenegro, Oekraïne, Russische Federatie, Wit-Rusland, Jordanië en Marokko.

Noot voor de pers:
Meer informatie over het MTEC-programma en de Matra-subsidies kunt u vinden op de website van CROSS (Nederlandse overheidsinstelling voor onderwijssamenwerking tussen Nederland en Centraal- en Oost-Europa): http://www.cross-agency.nl.
Voor algemene informatie over de de MATRA beurzen kunt u terecht bij Albertine Zanting, beleidsadviseur internationalisering UM, tel. 043 388 3158, e-mail albertine.zanting@bu.unimaas.nl. Voor meer informatie over de gesubsidieerde masteropleidingen kunt u contact opnemen met Christine Neuhold (European Studies), tel 043 388 4869, e-mail c.neuhold@politics.unimaas.nl en Wim Groot (Public Health), tel 043 388 1588, e-mail w.groot@beoz.unimaas.nl.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.