Productschap Margarine
13.04.2006
VWA-onderzoek: Transvetzuurgehalte in chips verlaagd
Het is mogelijk chips te fabriceren met lagere gehaltes ongezonde
vetten. Het transvetzuurgehalte in chips is in Nederland de afgelopen
jaren gedaald, bij een gelijkblijvend totaal vetgehalte. Dit blijkt
uit het onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in het
najaar van 2004 uitvoerde onder 25 soorten naturel chips. Het
transvetzuurgehalte daalde naar waarden beneden de 1 gram per 100
gram. Bij light chips daalde bovendien de hoeveelheid verzadigd vet.
Uit gegevens van de Voedselconsumptiepeiling 2003 bleek dat chips de
belangrijkste bijdrage leveren aan de inname van transvetzuren door
jongvolwassenen (16,4%). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn
en Sport (VWS) streeft ernaar dat in 2010 de voeding maximaal 10
energieprocent verzadigd vet en maximaal 1 energieprocent
transvetzuren bevat.
De VWA volgt de ontwikkelingen van de Task Force Verantwoorde
Vetzuursamenstelling bij hun inzet voor verlaging van de hoeveelheid
verzadigd vet en transvetzuren. Daarom heeft de VWA in het najaar van
2004 de vetzuursamenstelling van 25 verschillende naturel chips
onderzocht. In vergelijking met de resultaten uit de TRANSFAIR studie
(1998) en de gegevens uit de Nederlandse Voedingsmiddelentabel is het
transvetzuurgehalte van chips duidelijk afgenomen, maar nam het
gehalte aan verzadigd vet toe naar een gemiddelde van 13 gram per 100
gram. Toch blijkt het technologisch mogelijk om chips te produceren
waarvan zowel het transvetzuurgehalte als het gehalte aan verzadigd
vet laag is. Zo kon in een met zonnebloemolie bereide light-variant
geen transvetzuur worden aangetoond en bedroeg het verzadigd
vetgehalte 1,6 gram per 100 gram.
Tabel 1:
Vergelijking van het totaal vet-, verzadigd vet- en transvetgehalte in
naturel chips
(g/100g product) tussen VWA1, TRANSFAIR2 en NEVO3.
Voor het rapport Transvetzuurgehalte in chips verlaagd van de VWA klik
hier
1) VWA. Transvetzuurgehalte in chips verlaagd. Maart 2006:1-7.
2) Aro A, Amaral E, Kesteloot H, Rimestad A, Thamm M, van Poppel G.
Trans fatty acids in French fries, soups and snacks
from 14 European countries: The TRANSFAIR study. Journal of Food
Composition and Analysis, 1998, 11:170-177.
3) Stichting NEVO. NEVO-tabel. Nederlands Voedingsstoffenbestand 2001.
Voedingscentrum Den Haag, 2001.