Productschap Margarine


13.04.2006

VWA-onderzoek: Transvetzuurgehalte in chips verlaagd

Het is mogelijk chips te fabriceren met lagere gehaltes ongezonde vetten. Het transvetzuurgehalte in chips is in Nederland de afgelopen jaren gedaald, bij een gelijkblijvend totaal vetgehalte. Dit blijkt uit het onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in het najaar van 2004 uitvoerde onder 25 soorten naturel chips. Het transvetzuurgehalte daalde naar waarden beneden de 1 gram per 100 gram. Bij light chips daalde bovendien de hoeveelheid verzadigd vet.

Uit gegevens van de Voedselconsumptiepeiling 2003 bleek dat chips de belangrijkste bijdrage leveren aan de inname van transvetzuren door jongvolwassenen (16,4%). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) streeft ernaar dat in 2010 de voeding maximaal 10 energieprocent verzadigd vet en maximaal 1 energieprocent transvetzuren bevat.
De VWA volgt de ontwikkelingen van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling bij hun inzet voor verlaging van de hoeveelheid verzadigd vet en transvetzuren. Daarom heeft de VWA in het najaar van 2004 de vetzuursamenstelling van 25 verschillende naturel chips onderzocht. In vergelijking met de resultaten uit de TRANSFAIR studie (1998) en de gegevens uit de Nederlandse Voedingsmiddelentabel is het transvetzuurgehalte van chips duidelijk afgenomen, maar nam het gehalte aan verzadigd vet toe naar een gemiddelde van 13 gram per 100 gram. Toch blijkt het technologisch mogelijk om chips te produceren waarvan zowel het transvetzuurgehalte als het gehalte aan verzadigd vet laag is. Zo kon in een met zonnebloemolie bereide light-variant geen transvetzuur worden aangetoond en bedroeg het verzadigd vetgehalte 1,6 gram per 100 gram.

Tabel 1:
Vergelijking van het totaal vet-, verzadigd vet- en transvetgehalte in naturel chips
(g/100g product) tussen VWA1, TRANSFAIR2 en NEVO3.

Voor het rapport Transvetzuurgehalte in chips verlaagd van de VWA klik hier


1) VWA. Transvetzuurgehalte in chips verlaagd. Maart 2006:1-7.
2) Aro A, Amaral E, Kesteloot H, Rimestad A, Thamm M, van Poppel G. Trans fatty acids in French fries, soups and snacks from 14 European countries: The TRANSFAIR study. Journal of Food Composition and Analysis, 1998, 11:170-177.
3) Stichting NEVO. NEVO-tabel. Nederlands Voedingsstoffenbestand 2001. Voedingscentrum Den Haag, 2001.