Nederlanders: meer contact tussen autochtoon en allochtoon

Radio nederland wereldomroep

HILVERSUM - Uit onderzoek van de Wereldomroep en Maurice de Hond blijkt dat 70% van de Nederlanders pleit voor meer contact tussen autochtonen en allochtonen. Ook Nederlanders in het buitenland denken daar zo over. Van hen voelt zelfs 89% zich (mede)verantwoordelijk voor een goede sfeer tussen de bevolkingsgroepen. Om die reden start de Wereldomroep vandaag het project 'WereldVrienden, maak je zo!'. Doel is Nederlanders in het buitenland te stimuleren om vriendschap te sluiten met iemand die een andere culturele achtergrond heeft.

Nederlanders over de grens zijn bijna allemaal (94%) positief gestemd over de relatie tussen allochtonen en autochtonen in hun land. Dit in tegenstelling tot de Nederlanders in Nederland: een ruime meerderheid (65%) vindt deze verhouding slecht. Verder vindt 75% van de Nederlanders in den vreemde dat zij als allochtoon mee moeten doen aan de samenleving waarin zij wonen, maar mèt behoud van elementen van de eigen Nederlandse cultuur. Van de Nederlanders binnen Nederland vindt 54% dat allochtonen elementen van hun eigen cultuur mogen behouden.
Ook is opmerkelijk dat 86% van de Nederlanders in het buitenland het waardeert als er verschillende culturen in een land zijn. Van de Nederlanders in Nederland is 58% het daarmee eens.

WereldVrienden, maak je zo!
Het project 'WereldVrienden, maak je zo'! roept Nederlanders in het buitenland op om een multiculturele vriendschap te sluiten door bijvoorbeeld samen te sporten, koken, dansen, feesten of een weblog bij te houden. Mensen kunnen tot 1 oktober 2006 voorstellen insturen via wereldvrienden@rnw.nl. De Wereldomroep publiceert de initiatieven op de speciale website www.wereldvrienden.nl. Degene met het mooiste initiatief wint een reis voor twee personen naar Nederland. Bovendien besteedt de Wereldomroep in de uitzendingen aandacht aan de tien meest bijzondere initiatieven.

Met het project 'WereldVrienden, maak je zo!' levert de Wereldomroep een platform waar men elkaar inspireert om niet-Nederlandse vrienden te maken in den vreemde. Hoofdredacteur Joop Daalmeijer omschrijft WereldVrienden als idealistisch: 'Het is een stuk makkelijker om in het buitenland te wonen als je weet dat je vrienden hebt in dat land. Bekend maakt bemind. Als je vriendschap sluit met iemand uit een andere bevolkingsgroep zal jouw samenleving daar profijt van hebben. En de Wereldomroep besteedt in de uitzendingen graag aandacht aan positief nieuws.' Kijk voor meer informatie op www.wereldvrienden.nl.

Onderzoekspanel
Het onderzoek is uitgevoerd onder de leden van het onderzoekspanel van Maurice de Hond (ruim duizend respondenten) en het onderzoekspanel van de Wereldomroep (ruim 800 respondenten). Het laatste panel bestaat uit Nederlanders in het buitenland en wordt door de Wereldomroep ingezet voor journalistieke opiniepeilingen. Er wonen ruim 1.2 miljoen Nederlanders in het buitenland. Alleen al in 2005 emigreerden 121.000 Nederlanders. Meer informatie over het panel staat op www.wereldpanel.nl