Unicef



China benoemt honderd jonge aids-ambassadeurs 13 april 2006, Beijing - Bij de Chinese Muur was het afgelopen weekend feest. Unicef en China's 'Nationale Comité voor de Zorg voor Kinderen' organiseerden op deze historische plek een ceremonie rond de eerste honderd jonge aids-ambassadeurs die hun leeftijdgenoten gaan voorlichten over hiv/aids.

China's eerste aids-ambassadeur, de acteur Pu Cunxin, roept iedereen op om te 'leren, delen en zorgen'. Foto: Unicef 2006/China/Li Mingfang
China's eerste aids-ambassadeur, de acteur Pu Cunxin, roept iedereen op om te 'leren, delen en zorgen'. Foto: Unicef 2006/China/Li Mingfang

De ambassadeurs, die tussen de 12 en 24 jaar oud zijn, zullen de wereldwijde Unicef-campagne 'Unite for Children, Unite against AIDS' steunen. Ze hebben tien belangrijke feiten over de ziekte geleerd die ze aan hun leeftijdgenoten zullen overbrengen. Daarnaast hebben ze beloofd dat ze zich zullen bekommeren om kinderen en families die door hiv/aids zijn getroffen.

Uit het dorp verjaagd
De ambassadeurs zijn niet lukraak gekozen. Allemaal waren ze vóór hun benoeming ook al bezig met de problemen rond hiv/aids. Ze geven voorlichting op scholen of in gemeenschappen en steunen gezinnen en kinderen die hiv/aids hebben. Zoals een jonge verpleegkundige die in een ziekenhuis in Beijing werkt. In haar vrije tijd zorgt ze ervoor dat zieke mensen op het platteland regelmatig hun medicijnen krijgen.

Een drumband luistert de ceremonie op. Foto: Unicef 2006/China/Li Mingfang Een drumband luistert de ceremonie op. Foto: Unicef 2006/China/Li Mingfang

Anderen lijden onder discriminatie, zoals de 13-jarige Xiao Dan. Toen haar moeder aids kreeg, moest zij bij haar opa gaan wonen. In haar dorp was het namelijk niet meer uit te houden. "Kinderen wilden niet meer met me spelen en de buren zeiden allerlei nare dingen over mijn moeder."

In China moet de kennis over hiv/aids flink worden bijgespijkerd. "Mensen denken dat je aids krijgt als je elkaars eetstokjes deelt, of als je met iemand praat die besmet is," zegt de 17-jarige Juan Juan, die haar moeder aan de ziekte verloor. Als iedereen weet hoe je het aids-virus oploopt, zal hopelijk het aantal besmettingen in het land dalen. Nu leven hier (officieel) meer dan 840.000 mensen met hiv/aids.