ANBO

Slechts 4% van overheidswebsites goed toegankelijk voor ouderen en gehandicapten

12-04-2006

Tweede kamer trekt 2 uur uit voor discussie met minister

Woensdag 12 april praten de Tweede kamer commissies van Binnenlandse Zaken en VWS voor de tweede keer gezamenlijk met minister Pechtold over de slechte toegankelijkheid van overheidswebsites voor mensen met een functiebeperking. Ter tafel liggen nu twee brieven van minister Hoogervorst over de website www.kiesbeter.nl en van minister Pechtold over de overheidswebsites in het algemeen.

Aanleiding is de Accessibility Monitor 2005, waaruit blijkt dat slechts 4% van de overheidswebsites toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking en senioren. Een verslechtering ten opzichte van 2004. Het is een misverstand dat het hier alleen gaat om blinden en zeer slechtzienden. Ook vijftigplussers met een leesbril hebben al problemen met kleine lettertjes en een slecht contrast en soms moeite om de muis te besturen.

Recente acties van belangenorganisaties over ontoegankelijke campagnesites van de overheid zoals www.stemwijzer.nl zetten de zaak verder op scherp.

Minister Pechtold van bestuurlijke vernieuwing heeft recentelijk "Webrichtlijnen" opgesteld die de landelijke overheidswebsites moeten stroomlijnen en nieuwe vormen van internetgebruik moeten waarborgen. Hierin zijn volgens de minister de internationale richtlijnen voor de toegankelijkheid van websites voor mensen met een functiebeperking opgenomen, de zogenaamde WCAG richtlijnen van het World Wide Web Consortium. Ook ontwikkelde het ministerie een toetsinstrument waarmee organisaties zelf snel en eenvoudig zouden kunnen toetsen of websites voldoen aan de webrichtlijnen.

Een onderzoek van Stichting Bartiméus Accessibility in opdracht van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang laat echter zien dat van de in totaal 16 criteria van het W3CAG er 6 geheel worden gedekt door de "webrichtlijnen". Vier worden gedeeltelijk en zes in het geheel niet gedekt. Een groot deel van deze criteria kunnen slechts handmatig worden onderzocht.

De overheid heeft vorig jaar samen met het particulier initiatief en het bedrijfsleven het "Waarmerk drempelvrij.nl" opgezet. Elke website die dit keurmerk draagt wordt periodiek op toegankelijkheid onderzocht. Aan het Waarmerk nemen op dit moment ongeveer 85 websites deel waaronder de NS, Scapino, Rabobank en een aantal grote overheidswebsites. Door nu voluit voor haar eigen Webrichtlijnen te gaan, zet de overheid de bijl aan de wortel van het "Waarmerk drempelvrij.nl".

De digitale overheid kan een groot goed zijn voor mensen met een functiebeperking mits haar websites, digitale formulieren en digitale handtekeningsystemen toegankelijk zijn voor alle burgers. Daar is nu te weinig zicht en controle op. De toegankelijkheid zou moeten worden opgenomen in de aanbestedingsvoorwaarden.

In een ingezonden brief op de Podium pagina van Trouw van 12 april stellen de voorzitters van het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties en de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang dat het mogelijk moet zijn om binnen 3 jaar adequate richtlijnen, goed geschoolde bouwers èn een toetsinstrument te hebben zoals dat ook geldt voor gebouwen.