Persaankondiging van de Universiteit Utrecht
13 april 2006
Maarten Prak: 'Rembrandt, Civic Militias and the 2nd Amendment'
The 2006 Utrecht Lectures in de VS
In 1642 schilderde Rembrandt zijn meesterwerk: de Nachtwacht. Een portret van de mannen van de Amsterdamse schutterij onder leiding van Frans Banningh Cocq. Ondanks de opkomst van het beroepsleger sinds het begin van de zestiende eeuw waren de schutterijen een normaal onderdeel van het stadsleven in Europa tot, en zelfs na, de Franse revolutie. In dit Rembrandtjaar geeft de bekende Utrechtse hoogleraar Maarten Prak in de VS twee lezingen waarin hij de geschiedenis schetst van de schutterijen en hun invloed op de vroeg-moderne maatschappij.
De lezingen, met als titel 'Rembrandt, Civic Militias and the 2nd Amendment' vinden plaats van 18-20 uur op donderdag 20 april in de Netherland Club in New York en van 18-20 uur op vrijdag 21 april op de Nederlandse ambassade in Washington DC. De lezingen worden georganiseerd door het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau en zijn onderdeel van een internationaal programma ter gelegenheid van de 370ste verjaardag van de Universiteit Utrecht.
Samenvatting van de lezing
In 1642 schilderde Rembrandt zijn meesterwerk: de Nachtwacht. Een portret van de mannen van de Amsterdamse burgercompagnie onder leiding van Frans Banningh Cocq. Ondanks de opkomst van het beroepsleger sinds het begin van de zestiende eeuw waren de schutterijen een normaal onderdeel van het stadsleven in Europa tot, en zelfs na, de Franse revolutie. Ze werden ook opgenomen in de Amerikaanse grondwet, waarin staat: "A well-regulated militia being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms shall not be infringed." In zijn lezing zal Maarten Prak ingaan op de geschiedenis van de schutterijen en hun invloed op de vroeg-moderne maatschappij.
Maarten Prak
Maarten Prak is hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk directeur van het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) van de subfaculteit Letteren. Hij is auteur van De Gouden Eeuw - Het Raadsel van de Republiek.
The 2006 Utrecht Lectures
In het kader van de 370ste verjaardag van de Universiteit Utrecht organiseert het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau een reeks lezingen in Washington DC, New York, Barcelona, Madrid, Rome en Parijs. De Engelstalige lezingen worden gegeven door prominente Utrechtse wetenschappers en zijn toegankelijk voor alumni en andere vrienden van de Universiteit Utrecht die in het buitenland wonen.
Meer informatie
Voor meer informatie, zie www.alumni.uu.nl.
Contact: Leneke Visser, Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau (030) 253 4046, l.visser@uu.nl.
Universiteit Utrecht