Digitale Gemeente Houten

Bouwvergunning Lidl oude dorp alsnog geweigerd

woensdag 12 april 2006 - Bron: Gemeente Houten

Het college van B&W heeft besloten de bouwvergunning voor een Lidl-supermarkt aan de Prins Claustraat 2 en 4 alsnog te weigeren. Ook de aanvraag voor de bouw van een pantry is afgewezen. Hiermee geeft het college uitvoering aan het besluit van de gemeenteraad op 14 maart jl. waar de verdere strategie rondom de Lidl is vastgesteld.

Op grond van uitgebreide juridische toetsing concludeert het college dat de bouwplannen van Lidl in strijd zijn met de bouwverordening. De ingediende bezwaarschriften tegen de Lidl-vestiging in het Oude Dorp verklaart het college gegrond.
De gemeente is nog steeds van mening dat slechts één locatie beschikbaar is voor een definitieve Lidl-vestiging, namelijk Houten-Centrum /De Spil. Lidl heeft een aanbod gekregen voor een alternatieve tijdelijke locatie tot de vestiging in het Centrum opengaat.

Verkeer en parkeren
Het belangrijkste argument om de bouwvergunning alsnog te weigeren is de aanzienlijke verslechtering van de verkeer- en parkeersituatie rondom de supermarkt. De parkeergelegenheid voor autos en fietsen is onvoldoende en het laden en lossen van vrachtautos kan niet op een verantwoorde en veilige wijze plaatsvinden. De komst van een Lidl trekt inwoners van buiten het Oude Dorp. Het autoverkeer op de Vlierweg zal daardoor flink toenemen en dat gaat ten koste van een goed functionerende fietsroute die de Vlierweg nu is. Ook de ingang van de winkel aan de Vlierweg is ongewenst. Veel activiteiten zoals parkeren, oversteken, in- en uitladen van autos gaan zich naar de Vlierweg verplaatsen. Dit leidt tot verkeersonveilige situaties op deze belangrijke fietsroute.

Nieuwe bouwaanvragen
Lidl heeft nu twee bouwaanvragen ingediend voor de vestiging van twee winkels in de panden aan de Prins Clausstraat 2 en 4, zonder dat deze verbouwd hoeven te worden. Echter, ook met deze plannen blijft sprake van toekomstige verkeer- en parkeerproblemen rondom de winkels. De gemeente heeft mogelijkheden om op te treden zodat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt.

Historie
Op 9 augustus 2005 verleende het college van B&W een bouwvergunning voor een Lidl-vestiging aan de Prins Clausstraat. B&W vonden de locatie verre van ideaal, maar had onvoldoende aanknopingspunten om de vergunning te kunnen weigeren. Omwonenden gaven aan bezwaar te hebben tegen vestiging van Lidl op deze locatie en deden een oproep opnieuw de juridische aspecten van de bouwaanvraag te onderzoeken. De gemeente heeft het dossier Lidl in zijn volle omvang heroverwogen en een externe second opinion ingewonnen. Dit leverde de conclusie op dat de gemeente voldoende gronden heeft om de bouwvergunning te kunnen weigeren.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).