Inbreuk op de contractsvrijheid van onafhankelijke CAO-partijen

ROTTERDAM, 20060414 -- De Landelijke Belangen Vereniging (LBV) is kritisch over het voornemen van de minis­ter van Sociale Zaken en Werkgelegen­heid om per 1 juli 2006 de voorwaarden te wijzi­gen waaronder ondernemingen ontheffing kunnen krijgen van de CAO voor hun sec­tor. Een dergelijke wijziging veroorzaakt inbreuk op de con­tractsvrijheid van onge­bonden en onafhankelijke CAO-partijen.


LBV erkent dat de opkomst van zogenoemde "gele vakbonden" oneigenlijke concurrentie op het gebied van arbeidsvoorwaarden in de hand werkt. LBV onderschrijft dan ook het belang van het algemeen verbindend verklaren van CAO-bepalin­gen. De door de minister voorge­stelde wijzigingen bieden weliswaar een oplossing voor het probleem van de "gele vakbon­den", maar zorgt er tegelijkertijd voor dat ongebonden en onafhankelijke CAO-partijen bui­tenspel worden gezet.

Daarbij komt dat het voornemen van de minister er voor zorgt dat de CAO-partijen die om alge­meen verbindend verklaring verzoeken hun monopoliepositie versterken in CAO-land. Mid­dels het voorstel kunnen zij immers zelf ontheffingsbepalingen opstellen. Voor deze CAO-partijen is het dan ook een koud kunstje om de ontheffingsbepalingen zo te formuleren dat het verkrijgen van een ontheffing voor ongebonden en onafhankelijke CAO-partijen nage­noeg onmogelijk wordt.

Hiermee wordt de contractsvrijheid van werkgevers om te besluiten met welke vakorganisa­tie zij een CAO op maat willen afsluiten gigantisch beperkt. Dit terwijl de roep om op maat gesneden CAO's alsmaar toeneemt. Het voornemen van de minister druist direct in tegen de ontwikkelingen in CAO-land van de afgelopen 10 jaar, waarbij maatwerk 'het motto' was en steeds meer grote verzamel-CAO's zijn opgedeeld in CAO's op maat. Het kan niet zo zijn dat de NMA in het bedrijfsleven kartelvorming tegen gaat terwijl de minister met zijn voornemen kartelvorming binnen CAO-land in de hand werkt en daarmee FNV, CNV en de Unie een monopoliepositie verschaft.

Het is uitermate teleurstellend dat de minister ongebonden en onafhan­kelijke partijen die niet door de STAR worden vertegenwoor­digd niet in de gelegenheid heeft gesteld hun advies aan hem te verstrekken. Juist nu het voornemen van de minister een directe beperking zal opleveren voor de contractsvrijheid van deze groep onge­bonden en onafhankelijke CAO-par­tijen. Het voornemen van de minister zorgt er namelijk voor dat bij enige overlap van wer­kingssferen er geen op maat gesneden CAO tot stand kan komen omdat bij overlap geen dispensatie wordt verleend. Ongebonden en onafhankelijke CAO-partijen rest dan ook niets anders dan het sluiten van CAO's in sectoren waar geen algemeen verbindend ver­klaarde CAO geldt. Het afsluiten van CAO's in sectoren waar wel een algemeen verbin­dend ver­klaarde CAO geldt, lijkt hiermee uitsluitend voorbehouden aan de gevestigde orde.




Ingezonden persbericht