Gemeente Breda

Sociaal Uitzendbureau helpt langdurig werkzoekenden aan werk

sociaal uitzendbureau.JPG

De gemeenten Breda en Bergen op Zoom starten een Sociaal Uitzendbureau, gericht op langdurig uitkeringsgerechtigden. Zij kunnen eenvoudige werkzaamheden uitvoeren die bij publieke organisaties blijven liggen.

Het Sociaal Uitzendbureau is een experiment dat wordt gefinancierd met een subsidie uit het Innovatieprogramma Werk en Bijstand (IPW) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vanmiddag tekenden wethouder M. Heerkens van de gemeente Breda en wethouder P. van de Kieboom van de gemeente Bergen op Zoom een intentieverklaring, waarin zij verklaren tijdens het experiment ieder 25 deelnemers te willen bemiddelen via het Sociaal Uitzendbureau. Als het experiment slaagt, willen de gemeenten dat het Sociaal Uitzendbureau blijft voortbestaan, zodat mensen met een uitkering hun kans op een vaste baan vergroten.

Het Sociaal Uitzendbureau biedt werkzoekenden de mogelijkheid bij te dragen aan de kwaliteit en leefbaarheid van hun eigen wijk en stad. Bovendien zorgt het voor werkervaring en arbeidsritme, wat de afstand tot arbeidsmarkt kan verkleinen.

Het Sociaal Uitzendbureau is geen fysiek kantoor, maar een netwerk van non-profitorganisaties en bemiddelingsbureaus. Publieke organisaties als gemeenten, woningbouwbedrijven, scholen, verpleeg- en verzorgingstehuizen of sportaccommodaties bieden laagdrempelige werkzaamheden aan, die normaal gesproken blijven liggen. Voorbeelden zijn opruimwerk, extra schoonmaakwerk, voorleestaken of verhuisactiviteiten. Voorwaarde is dat er geen sprake mag zijn van verdringing van banen, het gaat dus om werk dat niet kan worden uitgevoerd door eigen personeel. De werkzaamheden worden via een bemiddelingsbureau aangeboden aan gemotiveerde WWB-cliënten die moeilijk bemiddelbaar zijn, en voor wie een echte baan (nog) een stap te ver is. Deelname vindt plaats op vrijwillige basis: het sociaal uitzendbureau richt zich op mensen die graag iets nuttigs willen doen, voor gemiddeld vijf tot tien uur per week.

Voor het uitgevoerde werk betaalt de werkgever enkele euros per uur. Hiervan ontvangt de Bredase deelnemer een zogenaamde activeringspremie; een kleine vergoeding met behoud van de bijstandsuitkering. Deelnemers uit Bergen op Zoom ontvangen een vergoeding in natura; een dienstencheque. De rest van het bedrag wordt ingezet om de kosten voor de inzet van een bemiddelingsbureau te dekken.

Inmiddels hebben diverse organisaties werkzaamheden aangeboden, zoals Thuiszorg Breda, Stichting Elisabeth in Breda en Basisschool de Fontein in Heusdenhout. De klantmanagers van de gemeenten benaderen vervolgens uitkeringsgerechtigden. Een bemiddelingsbureau verzorgt de daadwerkelijke plaatsing van deelnemers. In Bergen op Zoom is dat de stichting SamenWerken, in Breda is dat Breda-Actief. De gemeenten ontvangen voor het project een totale subsidie van 89.000,- uit het Innovatieprogramma Werk en bijstand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Sociaal Uitzendbureau is een initiatief van het ontwikkelings- en adviesbureau PSW, dat de gemeenten Bergen op Zoom en Breda bereid vond het project op te pakken en subsidie aan te vragen.