April 2006

Stripmuseum toont overzicht Marten Toonder's werk Nooit eerder vertoonde werken en exclusieve items in Het Nederlands Stripmuseum Groningen
In Het Nederlands Stripmuseum Groningen openen Eiso J.G. Toonder, zoon van de in 2005 overleden striptekenaar Marten Toonder, en cabaretier Seth Gaaikema vanmiddag om 14.00 uur een overzichtstentoonstelling over Marten Toonder. In de expositie `Marten Toonder, Een Heer Van Stand' staan tekeningen, verhalen en de taal van Toonder centraal, maar is ook aandacht voor de striptekenaar zelf. In de overzichtstentoonstelling zijn diverse werken opgenomen welke nooit eerder in Nederland werden getoond.
Vanmiddag openden Eiso J.G. Toonder en Seth Gaaikema de unieke overzichtstentoonstelling `Marten Toonder, Een Heer Van Stand' in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Bij de opening waren tal van genodigden uit de Nederlandse stripwereld en liefhebbers van het werk van de striptekenaar aanwezig. Ook Bert Visscher gaf eerder aan in te gaan op de uitnodiging aanwezig te zijn bij de opening. De cabaretier verleende belangeloos medewerking aan een ingesproken strip die deel uitmaakt van de tentoonstelling. Albert Kraai, vestigingmanager van Het Nederlands Stripmuseum Groningen: "Marten Toonder wordt terecht beschouwd als één van de belangrijkste verhalenvertellers, tekenaars en taalvernieuwers die Nederland ooit heeft gekend. Door nauw samen te werken met Stichting De Bommelzolder en talrijke bruikleengevers kunnen wij nu een expositie presenteren zoals deze nog niet eerder werd vertoond".

Tentoonstelling `Marten Toonder, Een Heer Van Stand' Tot en met september 2006 besteedt Het Nederlands Stripmuseum Groningen aandacht aan Marten Toonder. In de unieke Nederlandse overzichtstentoonstelling `Marten Toonder, Een Heer Van Stand' bundelt het enige stripmuseum van Nederland de tekeningen, verhalen, taal en de tekenaar als persoon. In de expositie zijn originele tekeningen uit verschillende tijdperken opgenomen evenals beeldmateriaal, films, krantenstroken, spreuken van en over Toonder, beroemde passages en merchandise. Door de omvangrijke en brede collectie is de expositie geschikt voor kinderen en kenners van het werk van Marten Toonder. Een opvallende toevoeging aan de toch al uitgebreide expositie, zijn de stripstroken ingesproken door dichter Driek van Wissen en cabaretiers Bert Visscher en Seth Gaaikema. De tentoonstelling is medegefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, VSB Fonds, J.B. Scholtenfonds en Hazewinkelpers.

Marten Toonder
Marten Toonder (1912-2005) verwierf internationale bekendheid met onder meer zijn karakteristieke stripfiguren Ollie B. Bommel, Tom Poes, Panda en Koning Hollewijn. Zijn literaire strips verschenen onder meer in De Volkskrant, De Telegraaf, NRC Handelsblad en De Tijd. Marten Toonder was vooraanstaand lid van het Comité van Aanbeveling van Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen is te vinden op www.stripmuseumgroningen.nl.

---
___________