Unicef



Nepal: laat de kinderen met rust 12 april 2006, Kathmandu - De burgeroorlog in Nepal mag kinderen niet beletten naar school te gaan. Ook moeten ze ongehinderd vitamine A en ontwormingstabletten kunnen krijgen.

Unicef roept de strijdende partijen op om de kinderen in Nepal met rust te laten. Op zondag 16 april - de Nepalese datum is Baishak 3 - begint het nieuwe schooljaar, maar van veel scholen is nog niet duidelijk of ze opengaan. Bovendien is er sprake van een eventuele staking onder onderwijzers. Unicef maakt zich daarom zorgen over het onderwijs in Nepal. Straks - als er weer vrede is - heeft het land immers behoefte aan jonge mensen die een opleiding hebben gevolgd.

Ondanks alles: vitamine A De helft van de kinderen in Nepal is ondervoed. Volgende week krijgen ongeveer 3,3 miljoen kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar daarom vitamine A-capsules ter versterking van hun weerstand. Nog eens 3,1 miljoen kinderen tussen de 12 maanden en 5 jaar krijgen ontwormingstabletten, om ervoor te zorgen dat de grote aantallen gevallen van bloedarmoede naar beneden zullen gaan. Voor deze campagne
- die elke zes maanden wordt herhaald - zullen ongeveer 48.000 vrijwilligsters worden ingeschakeld.

"Met vitamine A kunnen we circa 12.000 kinderlevens per jaar redden," zegt dr. Susomi Sakai, directeur van Unicef Nepal. "Elk jaar wordt dankzij vitamine A ook voorkomen dat zo'n 2.000 kinderen blind worden."

"Ook al heersen hier moeilijke tijden, de vitamine A-campagnes hebben altijd ruim 90 procent van de kinderen bereikt. Daarom roepen we iedereen op om ervoor te zorgen dat we alle kinderen kunnen helpen. Ook de kinderen in de steden, waar sprake is van stakingen, demonstraties en uitgaansverboden," zegt Sakai.