Digitale Gemeente Houten

Antwoord op vragen SGP omtrent arrestantencomplex

dinsdag 11 april 2006 - Bron: Gemeente Houten

De gemeente heeft gereageerd op de schriftelijke vragen die SGP eerder had gesteld.

De reactie:

Onderwerp: Vragen ex artikel 37 RvO van de fractie van de SGP m.b.t. het arrestantencomplex

Geachte heer Van Leeuwen,

U heeft het college schriftelijke vragen op grond van artikel 37 Reglement van Orde voorgelegd naar aanleiding van de informatieavond over het nieuwe arrestantencomplex van de Politie Regio Utrecht. In deze brief gaan wij in op de door u gestelde vragen.

Algemeen
Alleen in verzekering gestelde verdachten worden naar het arrestantencomplex in Houten overgebracht. Deze mensen worden verdacht van een feit waarvoor hechtenis kan worden opgelegd. De wet stelt de politie in de gelegenheid om, in het belang van het opsporingsonderzoek, een persoon langer dan zes uur van zijn vrijheid te beroven. De afspraken zijn dat een arrestant maximaal tien dagen vastgehouden mag worden in een politiecel.

Niet alle mensen die in Houten ingesloten zijn, zullen ook daadwerkelijk in Houten in vrijheid worden gesteld. Een groot aantal verdachten wordt bij hun voorgeleiding voor de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. Dit gebeurt bij de rechtbank in Utrecht. Vreemdelingen die in bewaring zitten in het complex, worden hierna overgebracht naar andere (penitentiaire) instellingen. Een kleine restcategorie wordt in Houten in vrijheid gesteld. Overigens worden veelplegers altijd, volgens afspraak, voorgeleid voor de rechter-commissaris. Als zij in vrijheid worden gesteld, dan is dat dus in Utrecht.

Als er arrestanten in Houten in vrijheid worden gesteld, is dat in strikt formele zin altijd aan de uitgang Vleugelboot van de Meerpaal. Volgens de wet zijn er dan geen redenen meer om een persoon langer van zijn vrijheid te beroven. De meeste in vrijheid gestelde mensen worden door familie of bekenden opgehaald. De ervaring bij andere arrestantencomplexen leert dat in vrijheid gestelden geen extra overlast veroorzaken in de omgeving. Uiteraard treedt de politie tegen eventuele overlast op, zoals ze dat elders ook doet. Wij streven er echter naar om met de politie zodanige afspraken te maken dat men wordt begeleid naar een knooppunt van openbaar vervoer.

Vragen en antwoorden


1) Welke garantie is er dat de verdachten niet bij het complex worden vrijgelaten?
Er is nu geen garantie. Hierover moeten nog afspraken worden gemaakt. We streven daar wel naar, zoals tijdens de informatieavond is toegezegd. De burgemeester is voornemens concrete afspraken te maken over de wijze waarop verdachten worden vrijgelaten en bij voorkeur worden begeleid naar een knooppunt van openbaar vervoer.


2) Hoeveel menskracht komt er (extra) beschikbaar om de verdachten te begeleiden?
Door de bundeling van verschillende cellencomplexen is voldoende personeel beschikbaar om de locatie in Houten te bemensen en in het vervoer te voorzien tussen de verschillende locaties (plaats van arrestatie, rechtbank en Houten).


3) Heeft de politie m.b.t. de begeleiding een eigen bevoegdheid (en heeft de gemeente hier dus geen zeggenschap over)? Het regionale college stelt jaarlijks de organisatie, de formatie, de begroting, de jaarrekening, het beleidsplan en het jaarverslag voor het regionale politiekorps vast. Onverminderd de zeggenschap van het bevoegd gezag (c.q. de burgemeester) is de korpsbeheerder eindverantwoordelijk voor de uitvoering van het beleidsplan. Via de burgemeester, die de gemeente vertegenwoordigd in het Regionaal College, kan invloed worden uitgeoefend op deze bedrijfsvoeringspunten. In detail heeft de gemeente dus geen zeggenschap over de begeleiding. Dit laat onverlet dat de burgemeester verantwoordelijk is en blijft voor wat betreft de openbare orde op het grondgebied van de gemeente Houten, zowel binnen als buiten het arrestantencomplex.


4) Is er overeenstemming tussen de politie en de gemeente m.b.t. het begeleiden van de verdachten naar een knooppunt van openbaar vervoer? Nee, er is nog geen overeenstemming. Tijdens de bouwperiode is hiervoor nog voldoende gelegenheid.


5) Het cellencomplex zal 24 uur per dag open zijn. Is er een mogelijkheid om het huidige bureau aan dit complex te koppelen en daarmee ook de fysieke bereikbaarheid te vergroten? Dus langere openingstijden te realiseren?
Wij zijn het met u eens dat, daar waar mogelijk, gezocht moet worden naar een combinatie van functies. De aard van een arrestantencomplex verhoudt zich echter slecht met de publieksfunctie van een politiebureau. Met het oog op de bereikbaarheid voor het publiek is de locatie aan de Vleugelboot ook niet geschikt. Daarbij komt dat personeel van het complex de eigen taken niet kan combineren met de taken van een politiebureau. Een 24-uurs opening kan op die manier niet worden gerealiseerd. Het koppelen van het politiebureau aan het arrestantencomplex is voor ons daarom geen optie. Momenteel zijn wij met de politie in gesprek over een nieuwe locatie voor het politiebureau die wel aan onze eisen voldoet.

Een afschrift van deze brief is aan de leden van de raad verzonden. Als u nog vragen heeft kunt u contact met mevrouw mr. S. Zijlstra opnemen. Het directe toestelnummer is 030 - 63 92 125.

Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de secretaris, de burgemeester,

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).