Gemeente Schiedam


Stadskantoor goed toegankelijk voor gehandicapten

Vorige week kon wethouder Henk Jan Habermehl het Internationaal Toegankelijkheidssymbool officieel op de entree van het Stadskantoor bevestigen. Dit symbool maakt duidelijk dat het Stadskantoor bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar is voor iedereen en met name voor mensen met een functiebeperking.

Het Internationaal Toegankelijkheids Symbool is eigenlijk niet meer dan een eenvoudige sticker, maar deze mag niet zomaar op de deur worden geplakt. Het is een wettig beschermd beeldmerk dat in Nederland geregistreerd is op naam van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad. Het Landelijk Bureau Toegankelijkheid voert namens deze raad de keuringen uit voor het verkrijgen van het toegankelijkheidssymbool.

De gemeente Schiedam heeft in de afgelopen jaren diverse aanpassingen verricht om mogelijk te maken dat gehandicapten, net als ieder ander gebruik kunnen maken van het Stadserfcomplex, met zn Openbare bibliotheek, de Stadswinkel, Gemeentearchief en Theater aan de Schie, zonder geconfronteerd te worden met obstakels. In goed overleg met het Gehandicaptenplatform Schiedam en vertegenwoordigers van Schiedamse ouderenorganisaties is eerst gekeken wat daarvoor allemaal moest gebeuren. Vervolgens zijn fasegewijs diverse verbeteringen aangebracht.

Zo zijn in de parkeergarage en ook buiten het gebouw invalidenparkeerplaatsen aangelegd of aangepast. De hellingbaan bij de hoofdingang is zodanig aangepast dat deze nu gemakkelijker te nemen is voor rolstoelgebruikers. Ook de hellingbaan naar het plein, aan de kant van de Singel, is verbeterd. De balies bij de hoofdingang en het bij het Gemeentearchief zijn aangepast en op hoogte gebracht voor rolstoelbezoekers. Er zijn zogeheten MIVA toiletten (speciaal voor gehandicapten ingericht) aangebracht in de Stadswinkel en tegenover de Aleidazaal. De deurbreedte is daarbij gelijktijdig aangepast. En is er knopbediening aangebracht voor het openen en sluiten van de deuren. In het Theater zijn van de vier stel dubbele deuren automatische deuren gemaakt. In de Aleidazaal en in het Theater zijn de voorzieningen voor slechthorenden aangepast, herkenbaar aan een aparte sticker.

Het Internationaal Toegankelijkheidssymbool is vijf jaar geldig. Daarna zal opnieuw moeten worden bezien of nog aan de eisen wordt voldaan waardoor het symbool kan worden behouden. Koninginnedag 2006