Ingezonden persbericht
Persbericht
12 april 2006
Enquêtecommissie Huize de Kamp aan het werk
Op 21 maart jongstleden stelde de gemeenteraad op grond van de Gemeentewet een onderzoekscommissie in, die onderzoek doet naar de juridische, bestuurlijke en politieke achtergronden van de vervreemding van Huize de Kamp door de voormalige gemeente Neede aan Stichting Huize De Kamp, eind 2004.
Leden van de commissie zijn de raadsleden: mevrouw Jolanda Kuipers-Berfelo (D66/voorzitter), mevrouw Joke Pot-Klumper (Gemeentebelangen) en de heren Jan Hilhorst (CDA), Stefan Nijhuis (GroenLinks) en Hans ter Horst (PvdA). De reden voor het onderzoek is dat naar aanleiding van een (vertrouwelijk) verkennend onderzoek, bij de gemeenteraad ongerustheid is ontstaan over de wijze waarop genoemde eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden.
Sinds 2002 is in gemeenteland het dualisme ingevoerd. Dit systeem geldt ook op rijksniveau waar de Tweede Kamer het hoogste orgaan is en de regering meer op uitvoering is gericht. De gemeenteraad is dus het hoogste bestuurlijke orgaan van de gemeente en heeft drie hoofdtaken: de kaderstellende (op hoofdlijnen de belangrijkste punten voor het te voeren beleid aangeven), de volksvertegenwoordigende (bijvoorbeeld werkbezoeken afleggen) en de controlerende taak. Het houden van een enquête is een (zwaar) middel om de controlerende taak nader in te vullen. Eén van de mogelijkheden is dat betrokkenen in dit kader openbaar gehoord kunnen worden. Er is een meerderheid in de commissie die voor het onderzoek naar Huize de Kamp eveneens vóór volledige openbaarheid van de gesprekken is. Aan ieder van de te horen personen wordt een uitnodiging gezonden, waarin het principe van de openbaarheid zal worden aangegeven. Men kan gemotiveerd aangeven waarom men eventueel in beslotenheid gehoord zou willen worden. In dat geval zal door de commissie een afweging worden gemaakt al dan niet een beperking op de openbaarheid te maken. Alle te horen personen zal de eed of belofte worden afgenomen. Mogelijkerwijs zullen mensen ook schriftelijk worden bevraagd, waarbij deze naar aanleiding van de gegeven schriftelijke antwoorden eventueel alsnog kunnen worden gehoord. Het betreffende wetsartikel is bij dit persbericht gevoegd.
De vergaderingen van de enquêtecommissie zelf zijn steeds besloten.
Zo is dat met enquêtecommissies van de Tweede Kamer ook het geval.
De secretaris zal offertes vragen voor een training hoorzittingen voor de commissie.
De commissie wil zélf eind juni de laatste hand aan de eindrapportage leggen, die vervolgens in juli wordt gepresenteerd. Tot die tijd komt de commissie wekelijks bijeen.
---