Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

12 april 2006

Situatie olifanten op Sumatra na vondst skeletten nog ernstiger dan gedacht

WNF roept hulp in van president Indonesië

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft in een open brief de hulp van de Indonesische president Yudhoyono ingeroepen om in te grijpen in de precaire situatie waarin de laatste olifanten verkeren in de provincie Riau op het Indonesische eiland Sumatra. Aanleiding is de vondst van olifantenskeletten bij bomen, nadat eerder al tien wilde olifanten waren ontdekt die zonder verzorging aan een boom waren vastgeketend. De vondst van de skeletten duidt erop dat vastgebonden olifanten ook daadwerkelijk door verwaarlozing doodgaan. Volgens het WNF zullen er in Riau over vijf jaar geen olifanten meer in het wild leven, als niet snel actie wordt ondernomen.

"De situatie rond deze olifanten is nog ernstiger dan ik had gedacht. In 2000 waren er nog circa 700 olifanten, nu nog maar een kleine 400", zegt Gerhard van den Top, directeur natuurbescherming van het WNF. "De recente ontdekkingen van de skeletten zijn een absoluut dieptepunt. Aan de schuurplekken op de bomen kun je afleiden wat er moet zijn gebeurd. Zelfs babyolifanten komen zo aan hun eind". Uit cijfers van het WNF blijkt dat sinds 2000 al 45 olifanten in Riau zijn vergiftigd of gedood. Circa 201 olifanten zijn door de lokale overheid gevangen, waarvan er 45 dit niet hebben overleefd. Zo'n 102 olifanten zijn spoorloos; het Wereld Natuur Fonds vreest dat deze dieren ook dood zijn.

Het leefgebied van de olifanten in Riau wordt steeds kleiner, doordat op grote schaal bos wordt gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages en plantages voor de papierindustrie. Het gevolg is dat olifanten gaan dolen op zoek zijn naar voedsel, omdat ze niet op de plantages kunnen leven. Ze komen hierbij in conflict met mensen. In de brief aan de president vraagt het WNF dan ook om: " Een eind te maken aan de illegale houtkap ten behoeve van plantages en onmiddellijk te stoppen met houtkap in beschermde gebieden. " Haast te maken met de uitbreiding van beschermde natuurgebieden, als Tesso Nilo, Bukit Tigapuluh National Parks en Jambi, die van groot belang zijn voor het veiligstellen van de toekomst van de olifant. " De provinciale overheid van Riau op te dragen om onmiddellijk te stoppen met het vangen en doden van olifanten die in hun zoektocht naar voedsel ronddolen en daarbij voor overlast zorgen bij dorpen.

Het Wereld Natuur Fonds is al geruime tijd actief in het gebied Tesso Nilo, een van de laatste laaglandbossen op Sumatra. Onlangs werd hier een nieuw beschermd gebied gecreëerd van 38.000 hectare. Het WNF vindt dat dit gebied snel naar 100.000 hecatre moet worden uitgebreid, zoals door de overheid was toegezegd. In Tesso Nilo heeft het WNF ervaring opgedaan met het oplossen van mens-olifantconflicten. Zogeheten 'vliegende brigades' - teams van vier getrainde rangers - zorgen ervoor dat de wilde olifanten op een diervriendelijke manier uit de dorpen worden weggejaagd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van tamme olifanten en licht- en geluidssignalen.

Van den Top: "We maken ons grote zorgen over de toekomst van de laatste wilde olifanten in Riau. We willen heel graag samenwerken met de lokale overheid om een oplossing te vinden voor de mens-olifantconflicten. Onze vliegende brigades werken goed. Maar uiteindelijk ligt de echte oplossing erin, dat we samen met het lokale bedrijfsleven en de afnemers van palmolie en pulp een halt toeroepen aan de ongebreidelde houtkap", aldus Van den Top.

De tien wilde Sumatraanse olifanten, die onlangs door WNF werden ontdekt, staan overigens nog steeds vast aan een boom. Het WNF heeft een dierenarts ingehuurd die de zorg voor de dieren op zich heeft genomen. Ook zijn er nu professionele olifantenbewakers bij. De olifanten maken deel uit van een kudde van tussen de 17 en 51 olifanten in het Bengkalis District van Riau. De overheid wil alle 51 olifanten vangen en overbrengen naar Tesso Nilo. Maar het WNF wil dat het beschermde gebied eerst wordt uitgebreid, voordat het als geschikte opvanglocatie kan dienen. "En uiteindelijk is verplaatsing van olifanten natuurlijk symptoombestrijding", aldus Van den Top.

Donateurs en andere belangstellenden kunnen op de website van WNF een petitie ondertekenen. Klik hiervoor rechtsonder op Actie 'Pandapassport' (ook in Nederlandse taal). Het is de bedoeling om deze handtekeningen over enkele weken aan de Indonesische president aan te bieden.

//////////////



Wereld Natuur Fonds Nederland