Essent nv

http://www.essent.nl

DIT IS EEN LME-PERSBERICHT (Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiedistributiebedrijven)
---

Elektriciteitsmast oranje schilderen als symbool voor een poging tot behoud van Nederlandse energiesector

Werknemers trekken wederom ten strijde tegen de Tweede Kamer

Arnhem, 12 april - Nu de Tweede Kamer donderdag lijkt te gaan beslissen over het opsplitsen van de energiebedrijven in Nederland, trekken werknemers nog 1x demonstratief ten strijde in Den Haag.

Het kabinet wil dat de elektriciteitsnetwerken voorgoed in handen van de overheid blijven, maar de commerciële delen van de energiebedrijven mogen worden verkocht. Grote buitenlandse energiebedrijven als E-on, Dong en Centrica azen al op de Nederlandse bedrijven. Met verreikende gevolgen.

De nieuwe buitenlandse eigenaren zullen veel werknemers hier niet meer nodig hebben. Hoofdkantoren gaan uit Nederland verdwijnen; toeleveranciers zullen voortaan in belangrijke mate uit het buitenland komen; de animo om in schone energie te investeren zal afnemen, enzoverder.

Daarom richten werknemers van Essent, NUON, Delta en Eneco donderdag tijdens het Kamerdebat over splitsing op het Plein in Den Haag een elektriciteitsmast op als symbool van waar het om draait. Deze grijze mast wordt live door de actievoerders in de verschillende gekleurde overalls van de energiebedrijven oranje geschilderd. Daarmee zeggend: Nederland, houd greep op je eigen energiesector! Houd energie Hollands! Oranje boven.
Met als hoogtepunt: het hijsen van de Nederlandse vlag naar de top van de mast.

Boven Den Haag zal tegelijkertijd een vliegtuigje rondcirkelen met als tekst: Houd energie Hollands. Ook het TV-spotje zal nogmaals worden uitgezonden.

De werknemers van de energiebedrijven vielen eerder al op doordat zij los van hun directies uit eigen zak een publiekscampagne betaalden. Met posters, pamfletten, het TV-spotje, de website www.splitsingnee.nl enzoverder.
Zij lieten ook openlijk weten dat zij de manipulatie van minister Brinkhorst van de feiten en argumenten meer dan zat waren. Zij noemden hem een leugenaar. Zij betrokken zelfs een wake bij het Ministerie van Economische Zaken om (symbolisch) te voorkomen dat nieuwe leugens het ministerie van Brinkhorst zouden kunnen verlaten.

Nieuwe bevestiging van die opvatting vonden zij in het recente rapport van de Commissie Kist, dat de minister heeft laten opstellen. Dit praat de splitsing goed met twijfelachtige argumenten, daartoe aangespoord door de minister.
---
Contact:
Jan de Jong, voorzitter LME, 06-55714524
Secretariaat 026-8511056 / 06-21588816
Mail actiepersoneel@lme-online.nl
Website www.splitsingnee.nl