Gemeente Beuningen


Nieuw vergadermodel gemeenteraad

Veel gemeenten hebben de laatste tijd kritisch gekeken naar de wijze waarop raad en commissies vergaderen. Ook de gemeente Beuningen heeft dit gedaan met als resultaat een nieuw vergadermodel. Deze nieuwe manier van vergaderen heeft als voornaamste doel de betrokkenheid van u als inwoner te vergroten. Daarnaast moet de besluitvorming met dit nieuwe model een stuk sneller gaan. Het vergadermodel is dinsdag 11 april besproken in de gemeenteraad.

Vergaderstructuur
Het nieuwe vergadermodel heeft een doorlooptijd van vier weken. In de eerste week behandelt het college van B&W als voorbereidend bestuursorgaan de raadsvoorstellen. Diezelfde week bekijkt de agendacommissie welke onderwerpen wanneer behandeld moeten worden. Sommige onderwerpen worden rechtstreeks in de raad behandeld. Andere onderwerpen worden eerst in de commissie behandeld. In de derde week vinden de commissievergaderingen plaats. De commissieleden verzamelen tijdens deze vergadering informatie zodat ze de week daarop, tijdens de raadsvergadering, een besluit kunnen nemen. Ze geven dus geen advies meer aan de raad. Wel geeft de commissie aan of ze voldoende informatie heeft om het onderwerp te behandelen in de raad.
Tijdens de raadsvergadering debatteren de fracties over de verschillende onderwerpen. Aansluitend wordt in de raadsvergadering een besluit genomen.

Nieuwe commissies
Met het nieuwe vergadermodel verandert niet alleen de frequentie en manier van vergaderen. Ook de raadscommissies veranderen. De commissies Openbare Werken (OW) en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) zijn namelijk samengevoegd in de commissie Ruimte. De commissie Welzijn, Onderwijs en Sociale zaken (WOS) heet in het vervolg commissie Samenleving. De commissies Financiën en Algemene Zaken (AZ) blijven gewoon bestaan.

Wat verandert er voor u als inwoner?
Voorheen was de inbreng van u als inwoner beperkt. U kon slechts voorafgaand aan de vergaderingen inspreken. Nu willen de raadsleden zo veel mogelijk relevante informatie verzamelen tijdens de commissievergaderingen. Bewoners worden daarvoor, afhankelijk van het onderwerp, nadrukkelijk uitgenodigd om mee te praten over een onderwerp. Op deze wijze heeft u als inwoner de mogelijkheid uw mening onder de aandacht te brengen van het bestuur.