Gemeente Westerveld

12-4-2006
Nieuws uit de gemeenteraad

De nieuwe gemeenteraad heeft donderdag 6 april vergaderd. Belangrijkste punten waren het nieuwe collegeprogramma en de benoeming van de wethouders.

Benoeming wethouders
Hoofdmoot van de vergadering was de benoeming van wethouders. Door drie partijen (PvdA, CDA en Progressief Westerveld) was een akkoord in de vorm van een collegeprogramma opgesteld en op basis daarvan werden door deze drie partijen kandidaten voorgedragen voor de functie van wethouder. De raad besloot te benoemen tot wethouders: Roelof Martens (PvdA), Homme Geertsma (CDA) en Gea Timmer-Rijkeboer (Progressief Westerveld).

Het collegeprogramma voor de periode 2006 â 2010 werd door diverse fracties als ambitieus betiteld. De uitvoering van dit programma zal aan de orde komen bij de behandeling van de Voorjaarsnota in de raadsvergadering van 29 juni.

Door de wethoudersbenoeming kwamen drie plekken in de raad vrij. Deze vacatures werden ingevuld door benoeming van: Ton Spijkerman (PvdA), Dirk Bruins (CDA) en Paul Wijers (Progressief Westerveld).

Vragenronde
Door de fracties van PvdA, CDA en Gemeentebelangen werden vragen gesteld over uitlatingen in de media van de provincie over het door de raad in december 2005 vastgestelde Woonplan. Volgens deze uitlatingen zou de provincie een rem willen zetten op het plan om nieuwe woningen te bouwen in Vledder-Noord. Wethouder Martens antwoordde dat een officiële reactie van de provincie nog niet binnen is. Hij heeft een afspraak gemaakt om met de provincie te overleggen en intussen gaan de voorbereidingen voor een nieuw bestemmingsplan in Vledder gewoon door.

Door Progressief Westerveld werden vragen gesteld over berichten in de krant waarin de Woonstichting Actium zich kritisch zou hebben uitgelaten over de relatie met de gemeente. Wethouder Martens had geen behoefte daarop in de vergadering inhoudelijk te reageren; hij zegde toe dat het nieuwe college van B&W binnenkort aan tafel gaat met de woonstichting.

Tenslotte stelde de CDA-fractie de volgens hun zeer forse beloning van de directie van Essent aan de orde en men vroeg wat het college aan actie onderneemt nadat daarover vorig jaar al een motie was aangenomen. Wethouder Martens antwoordde dat de opstelling van de aandeelhouders (waarin onze gemeente maar een relatief klein aandeel heeft) er vorig jaar toe heeft geleid dat de directie een deel van de bonus heeft ingeleverd. En hij wees erop dat de directie ook wordt afgerekend op de klantvriendelijkheid van het bedrijf.

Ingekomen stukken
De Stichting Voedselbank Zuidwest Drenthe heeft een verzoek om subsidie ingediend. De raad besloot het verzoek om advies voor te leggen aan het college van B&W. Wel werd vanuit de raad gevraagd naar informatie over de mensen die gebruik maken van de voedselbank en wat de sociale dienst eventueel kan doen om deze mensen weer op eigen benen te doen staan. Wethouder Martens zei dat hij met een advies vragen.

Besluiten
De gemeenteraad nam de volgende besluiten:

- 4 voorbereidingsbesluiten (wegens strijdigheid met het bestemmingsplan):
a. voor de verbouw van een voormalig bedrijfsgedeelte aan de Pastorieweg 22 in Vledder tot twee woonappartementen b. voor de verbouw van de voormalige Rabobank aan de Schoolstraat in Uffelte tot drie (starters)woningen
c. voor de verbouw van de voormalige boerderij Westeinde 220 in Wapserveen tot wonen met bedrijfsactiviteiten
d. voor de bouw van een garage aan de Veendijk 16 te Havelte
- vaststelling van een nieuw bestemmingsplan voor de kern Dwingeloo
- vaststelling van een nieuw bestemmingsplan voor de kern Doldersum
- afwijzing van een verzoek om gemeentelijke bouwkavels te kunnen verkopen aan bewoners van recreatiewoningen

- toekenning van planschade van ⬠11.465 wegens waardedaling van een perceel aan de Noordes in Diever.

De volgende raadsvergadering is op 27 april om 20.00 uur in het gemeentehuis. Voor informatie over de gemeenteraad kunt u terecht bij Simon Ronda, raadsgriffier, tel. (0521) 349350, e-mail: s.ronda@gemeentewesterveld.nl.

terug