trefwoorden: vetzuren, hart- en vaatziekten
Promotie mw.drs. Myriam A.M.A. Thijssen
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.
Titel: Dietary C18 fatty acids: effects on cardiovascular risk markers
and fatty acid metabolism.
Promotor: Prof.dr.ir. R.P. Mensink.
Woensdag 12 april 2006, 12.00 uur
Vetzuren in de voeding verschillen in hun effecten op risicomerkers
voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. In het algemeen hebben
verzadigde vetzuren nadeligere effecten dan onverzadigde vetzuren. In
onze studies zijn de effecten vergeleken van stearinezuur, een
verzadigd vetzuur met 18 koolstofatomen, en oliezuur en linolzuur,
twee onverzadigde vetzuren. Slechts kleine verschillen worden
waargenomen in de effecten van stearinezuur, oliezuur en linolzuur op
de cholesterol concentraties in het bloed, de tromboseneiging,
risicomerkers van lipidenperoxidatie en ontstekingsmerkers. Voor
voedingstoepassingen wordt daarom de voorkeur gegeven aan de
toepassing van stearinezuur in plaats van palmitinezuur of
myristinezuur, twee andere verzadigde vetzuren in de voeding, en die
van transvetzuren.
Het promotieonderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Zuivel
Organisatie.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula
Universiteit Maastricht