Universiteit Maastricht

trefwoorden: vetzuren, hart- en vaatziekten

Promotie mw.drs. Myriam A.M.A. Thijssen
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.
Titel: Dietary C18 fatty acids: effects on cardiovascular risk markers and fatty acid metabolism.

Promotor: Prof.dr.ir. R.P. Mensink.
Woensdag 12 april 2006, 12.00 uur

Vetzuren in de voeding verschillen in hun effecten op risicomerkers voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. In het algemeen hebben verzadigde vetzuren nadeligere effecten dan onverzadigde vetzuren. In onze studies zijn de effecten vergeleken van stearinezuur, een verzadigd vetzuur met 18 koolstofatomen, en oliezuur en linolzuur, twee onverzadigde vetzuren. Slechts kleine verschillen worden waargenomen in de effecten van stearinezuur, oliezuur en linolzuur op de cholesterol concentraties in het bloed, de tromboseneiging, risicomerkers van lipidenperoxidatie en ontstekingsmerkers. Voor voedingstoepassingen wordt daarom de voorkeur gegeven aan de toepassing van stearinezuur in plaats van palmitinezuur of myristinezuur, twee andere verzadigde vetzuren in de voeding, en die van transvetzuren.

Het promotieonderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Zuivel Organisatie.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula