Inspectie Nederlandse kledingwinkels na serie fabrieksdrama's in Bangladesh
Amsterdam, 11 april 2006
De Schone Kleren Kampagne voert 11 april actie in Amsterdam om te protesteren tegen de levensgevaarlijke omstandigheden waaronder kledingarbeiders in Bangladesh dagelijks moeten werken. 11 April is het precies een jaar geleden dat de Spectrum Sweater (Savar, Bangladesh) instortte waarbij 64 doden vielen en 74 arbeiders (zwaar) gewond raakten. Nieuwe ongevallen hebben in de laatste zes weken opnieuw honderden slachtoffers geëist. Met straatacties en demonstraties bij ambassades en retailers roepen activisten in heel Europa en Bangladesh op onmiddellijke maatregelen door overheid en bedrijfsleven.
Dinsdag gaan activisten van de Schone Kleren Kampagne de straat op, op zoek naar kleding uit Bangladesh. Op de Nieuwendijk en in de Kalverstraat in Amsterdam zullen kledingbedrijven geïnspecteerd worden om te beoordelen wat zij doen om de veiligheid van Bengaalse kledingarbeiders te verbeteren.
Eén jaar na het Spectrum fabrieksongeval hebben slechts drie afnemers van de kledingfabriek - Inditex (Spanje), New Wave Group (Zweden) en Solo Invest (Frankrijk) - toegezegd bij te dragen aan een fonds om de
slachtoffers en nabestaanden van de Spectrum fabriek te compenseren. Spectrum en de aangrenzende fabriek Shahriyar Fabric produceerden voor een groot aantal Europese afnemers - die nog geen toezegging hebben ggedaan aan het compensatiefonds - zoals: Carrefour (Frankrijk), Cotton Group (Belgie), KarstadtQuelle (Duitsland) en het Nederlandse Scapino.
Sinds de Spectrum tragedie roepen organisaties en vakbonden in Bangladesh opnieuw op tot het nemen van structurele maatregelen op sectorniveau om dit soort tragedies te voorkomen en arbeiders een veilige werkplek te kunnen bieden. Erg genoeg, is deze noodkreet in de wind geslagen getuige een reeks van ongevallen in de laatste weken met wederom het verlies van vele mensenlevens.
'Dozen blokkeren de nooduitgang, deuren zitten op slot, of er is slechts één smalle trap waarlangs duizenden arbeiders moeten vluchten -- als er brand uitbreekt betekent dit onherroepelijk dat er doden vallen', zegt Floris de Graad van de Schone Kleren Kampagne, een internationaal netwerk dat al jaren probeert de aandacht te vestigen op de gevaarlijke arbeidsomstandigheden in de Bengaalse kledingindustrie. Kortsluiting en constructiefouten in de bebouwing zijn belangrijke veroorzakers van dergelijke tragedies, voegt hij er aan toe.
De 11 april acties zijn deels gericht op het bedrijfsleven dat in Bangladesh produceert om direct stappen te eisen zodat arbeiders een veilige werkplek hebben en onder goede arbeidsomstandigheden kunnen werken. De Schone Kleren Kampagne roept consumenten op tot het schrijven van brieven aan Nederlandse kledingbedrijven met de vraag wat zij doen om de veiligheid van arbeiders bij toeleveranciers in Bangladesh te garanderen. Reacties zullen op de website
De Schone Kleren Kampagne steunt de Bengaalse kledingarbeiders en hun organisaties. 'Het is genoeg geweest', legt Floris de Graad uit. 'Met onze acties willen we een duidelijke boodschap uitstralen aan de bedrijven en de overheid dat dit niet zo door kan gaan - er moet direct actie worden ondernomen, uitstel van noodzakelijke maatregelen zal nog meer doden en gewonden opeisen'
De Schone Kleren Kampagne is een internationaal netwerk van vakbonden en maatschappelijke organisaties dat zich inzet voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.
Noot voor de redactie
Voor de actie dinsdag is het om 16.45 uur verzamelen op de hoek Singel Nieuwendijk.
De Schone Kleren Kampagne heeft een rapport geschreven 'Spectrum: One Year After The Collapse'. Dit rapport is te downloaden van http://www.cleanclothes.org/urgent/06-04-06.htm. Meer informatie over de internationale actiedag 11 april aanstaande is te vinden op http://www.cleanclothes.org/news/06-04_q_a_bangladesh.htm
Voor meer informatie kunt u contact opnemen:
Christa de Bruin
Schone Kleren Kampagne
Tel. 020 - 412 27 85 of
06 - 43 02 14 54 (