Gemeente Utrecht
Bijgaand een rectificatie van de collegeberichten die vandaag om 14.00 uur zijn verzonden. Gelieve de eerder verzonden versie als niet verzonden te beschouwen.
Met vriendelijke groet,
Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht.
Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders
Er is vandaag geen persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering.
1. College legt kredietaanvraag Muziekpaleis voor aan gemeenteraad
De gemeente heeft zich onlangs in het kader van contracten over de aanpak van het stationsgebied verplicht tot het realiseren van het Muziekpaleis. In vervolg daarop stelt het college de gemeenteraad nu voor het daarvoor benodigde geld vrij te geven. De gemeenteraad beslist daar naar verwachting in juni over. Het Muziekpaleis gaat ¤ 98,6 miljoen kosten, ¤ 2 miljoen minder dan in voorgaande ramingen. De bouw start naar verwachting eind dit jaar met de sloop van onderdelen van het huidige Muziekcentrum Vredenburg. Volgens planning opent het Muziekpaleis dan in 2010 zijn deuren.
Het Muziekpaleis wordt een gebouw met allure dat met zijn hoogte van 43 meter een soort toegangspoort tot de stad wordt. Het gebouw biedt plaats aan vijf muziekzalen voor symfonische muziek, kamer- en popmuziek, jazz en cross-over. De westzijde van het gebouw komt aan het voetgangersgebied aan de vernieuwde Catharijnesingel te liggen, met op de hoek de hoofdingang.
Projectarchitect is Herman Hertzberger, die het huidige Muziekcentrum Vredenburg ontwierp. De bestaande grote zaal daarvan blijft behouden en wordt gerenoveerd. Het ontwerp voor het gebouw is zover gevorderd dat de procedures voor vergunningen zijn gestart.
Kosten en financiering
De investeringsbegroting voor realisatie van het Muziekpaleis bedraagt ¤ 98,6 miljoen. Het grootste deel daarvan (¤ 53 miljoen) wordt gedekt uit de huuropbrengsten. Ook wordt gerekend op een bijdrage door sponsors van ¤ 9,0 miljoen. Een aantal sponsoren heeft inmiddels toegezegd hun bijdrage te bevestigen nadat de gemeenteraad zijn definitieve fiat heeft gegeven in de vorm van een besluit over de financiering. De bijdrage van de gemeente bedraagt volgens eerdere afspraken (na indexering) ¤ 30,1 miljoen. De rest van de dekking (¤ '¬ 6,5 miljoen) komt van het huidige Muziekcentrum Vredenburg (onder andere exploitatievoordeel tijdens de bouwperiode).
Exploitatie
De gemeente Utrecht bouwt het Muziekpaleis. Muziekcentrum Vredenburg, poppodium Tivoli en de Stichting Jazz Utrecht (SJU) worden gezamenlijk de toekomstig exploitanten van het Muziekpaleis. Eerder maakten zij al een ondernemingsplan voor de exploitatie. De exploitatie is gebaseerd op opbrengsten (recettes, horeca, commerciële verhuur en subsidies) van ¤ 23,9 miljoen. Jaarlijkse kosten (waaronder productie, personeel en, afschrijving) zijn begroot op ¤ 20 miljoen, waardoor er ruimte ¤ 3,8 miljoen beschikbaar is voor de huur en risico's. Deze begroting biedt alle vertrouwen in een gezonde exploitatie van het Muziekpaleis.
2. Aveant, Zuwe en GG&GD Utrecht versterken samenwerking in jeugdgezondheidszorg
De zorgorganisaties Aveant en Zuwe en de GG&GD Utrecht intensiveren de samenwerking in de jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19-jarigen. De consultatiebureaus van Aveant en Zuwe zijn er voor de 0 tot 4 -jarigen, de GG&GD onderzoekt alle kinderen tussen 4 tot 19 jaar. Intensieve samenwerking van de drie organisaties moet de aansluiting van de jeugdgezondheidszorg voor de twee leeftijdsgroepen verbeteren en zo voorkomen dat er kinderen uit het zicht raken. De gemeente ondersteunt het initiatief van de betrokken organisaties met de aanstelling van een projectmanager integrale jeugdgezondheidszorg 0 tot 19-jarigen.
Versterkte samenwerking moet leiden tot beter gebruik van elkaars kennis en ervaring. Aveant, Zuwe en de GG&GD zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking van direct belang is voor de kinderen in de stad omdat de begeleidingsmogelijkheden groter en effectiever worden.
De Utrechtse wethouder voor volksgezondheid, Marie Louise van Kleef, is verheugd over de gezamenlijke aanpak. 'Goede en effectieve jeugdgezondheidszorg levert een niet te onderschatten bijdrage aan de ontwikkelingsmogelijkheden van onze jeugd'. De gemeente Utrecht wil met de nieuwe afspraken over samenwerking verder inhoud geven aan de eigen wettelijke verantwoordelijkheid voor de inhoudelijke en financiële regie over de jeugdgezondheidszorg.
De nauwere samenwerking beoogt een aantal concrete resultaten. Zo staat de realisatie van een elektronisch kinddossier (EKD) hoog op de wensenlijst. Het EKD geeft onder meer inzicht in de algehele ontwikkeling en zorgbehoeften van kinderen en de wensen van hun ouders. Verder vinden de organisaties het belangrijk dat ze elkaars manieren van werken op het gebied van de jeugdgezondheidszorg goed op elkaar afstemmen. De mogelijkheid van gezamenlijke huisvesting wordt onderzocht.