Provincie Utrecht

PERSBERICHT PROVINCIALE STATEN UTRECHT

|Nr. 6457,  3 april 2006                                   |Marjolein    |
|                                                          |Copier       |
|                                                          |06-20003533  |
Provinciale Staten Utrecht nodigen burgers uit

Publieksdebat 11 april in Utrecht over wonen en stedelijke vernieuwing

Hoe zorgen we ervoor dat het niet bij bouwplannen blijft? Welke ideeën en plannen leven er bij de inwoners van de provincie als het gaat om wonen en stedelijke vernieuwing? Moet de provincie zich veel drukker maken op dit punt? Of juist niet? Heeft het wat uitgemaakt voor de plannen in Ondiep dat de provincie er een speciaal project van maakte? Met deze vragen en zorgen nodigen de provinciale volksvertegenwoordigers betrokken bewoners uit om mee te komen praten op een publieksdebat over wonen en stedelijke vernieuwing. Dat gebeurt op dinsdagavond 11 april in 't Vechthuis aan de Jagerskade 13-15 te Utrecht. Het gekozen tijdstip is van 18.00 tot 20.00 uur, en vanaf 17.00 uur is er voor iedereen die mee wil praten een broodjesbuffet. Wel graag even aanmelden via publieksdebat@provincie-utrecht of via 030-2582367.

Wonen en stedelijke vernieuwing
Provinciale Staten van Utrecht maken zich zorgen over het tempo in de woningbouw. Er is een tekort aan betaalbare woningen. De wachtlijsten voor huurwoningen bij de woningbouwverenigingen zijn onacceptabel lang. Een breed samengestelde commissie uit Provinciale Staten doet op dit moment onderzoek naar de oorzaken van de stagnatie in de bouw. Op een oproep in de dag- en huis-aan-huisbladen reageerden ook burgers met zorgen, concrete klachten, maar ook met ideeën en suggesties. Een reden te meer om te proberen nader met het publiek in contact te komen en hen te vragen mee te komen praten over de problematiek. Daarom staan de microfoons open voor iedere die mee wil praten en voor ieder die de provincie wil inspireren voor meer of andere actie op het terrein van wonen en stedelijke vernieuwing.

De microfoon is voor het publiek
Het publieksdebat wordt geleid door twee regionaal bekende tv-presentatrices: Annechien Steenhuizen en Conny Kraaijeveld. Zij presenteren vier maal per week het programma U Vandaag op RTV Utrecht. Zij zorgen er voor dat het niet alleen een deskundigendebat wordt, maar dat iedereen mee kan praten onder het motto "de microfoon is nu voor u". Uitgangspunt is dat de ideeën, opvattingen en ervaringen bij de inwoners waardevol zijn voor de provinciale volksvertegenwoordigers bij het verder bepalen van het beleid op dit gebied.

Raadsleden uitgenodigd
De statenleden nodigen niet alleen via de media en via www.provincie-utrecht.nl alle burgers uit, maar zij hebben met name ook de burgers die al optreden als gemeentelijke volksvertegenwoordiger (de net benoemde raadsleden) uitgenodigd om mee te komen praten en luisteren op dit publieksdebat. Het zijn immers de gemeentebesturen die zich heel concreet bezighouden met woningbouwplannen.

Subsidie en kennis
De provincie ondersteunt de gemeenten in de provincie met geld en kennis. Naast de al lang bestaande "normale" subsidiestromen kregen Utrecht, Amersfoort, Baarn, Maarssen, Nieuwegein, Soest, Veenendaal, Woerden en Zeist afgelopen jaar samen E 15,5 miljoen extra als steuntje in de rug. Ook schreef de provincie onlangs een wedstrijd uit om het bouwen van geschikte starterswoningen te stimuleren. Maar kan en moet de provincie meer doen dan steunen met geld en kennis?

Over die vragen gaat het op dinsdag 11 april a.s. bij het eerste Publieksdebat van Provinciale Staten. De plaatsvervangend voorzitter, Rein Bijkerk, opent de bijeenkomst en de commissaris van de Koningin zal de discussie om klokslag 20.00 uur sluiten.

Aanmelden kan t/m 10 april via publieksdebat@provincie-utrecht.nl

Meer informatie? marjolein.copier@provincie-utrecht.nl of 06-20003533


---- --