Gemeente Dordrecht


---

Kiosken op de Vriesebrug gesloopt en nieuwgebouwd

Aanpak nodig voor levendigheid binnenstad

Hamid Amaziane

De twee kiosken op de Vriesebrug in de binnenstad van Dordrecht worden gesloopt en nieuwgebouwd. Dit heeft het college van B&W dinsdag besloten. De nieuwbouw draagt bij aan de levendigheid en uitstraling van de binnenstad. De aanpak gaat niet ten koste van het historische karakter van de Vriesebrug. Na verwachting wordt het plan begin 2007 uitgevoerd.

Op de brug staan twee brugwachtershuisjes die al geruime tijd in gebruik zijn als kiosken: een Griekse broodjeszaak en een vishandel. De gemeente vindt de nieuwbouw van de kiosken van belang voor de levendigheid en uitstraling van de binnenstad, maar hecht aan de andere kant ook veel waarde aan het historische karakter van de brug. De monumentale waarde van de brug mag in ieder geval niet worden aangetast.

Verlichting

Uit onderzoek van Abrahamse De Kock Architecten BNA blijkt dat de nieuwbouw te verkiezen is boven renovatie en uitbreiding van de bestaande kiosken. De kiosken hadden oorspronkelijk een mooie ijle transparante constructie. Maar door reclame en het dichtzetten met luiken tijdens de sluitingstijd laat de huidige uitstraling te wensen over. De bedoeling is dat de kiosken door het toepassen van een speciale verlichting de uitstraling krijgen die de brugwachtershuisjes ooit hadden.

document icoon kiosk_1.jpg
document icoon kiosk_2a.JPG

Redactie
A. Amaziane
Communicatie

telefoon 078- 639 65 76

email A.Amaziane@dordrecht.nl

Informatie
Wendy Meulenkamp
Stadsontwikkeling
telefoon 078- 639 67 35