Gemeente Elburg

gemeente Elburg.

Uitkomsten veiligheidsonderzoek in de gemeente Elburg.

De gemeente Elburg verricht in samenwerking met de politie van het district Noordwest Veluwe eens in drie jaar onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente Elburg. In oktober 2005 is opnieuw een enquête toegezonden aan 2300 inwoners van onze gemeente. Het aantal retour ontvangen enquêtes was dit jaar 38 %.

Dit is voor een schriftelijk enquête een redelijk voldoende score om een betrouwbaar beeld te geven van de veiligheidsbeleving van de inwoners van de gemeente Elburg.

Enkele uitkomsten uit het rapport.

Opmerkelijk en positief resultaat uit de enquête is dat het veiligheidsgevoel van de inwoners van de gemeente Elburg nog verder is toegenomen!!! 3 % van de inwoners voelt zich regelmatig tot vaak onveilig. Dit was in 2002 nog 5 % en in 1999 6 %. Landelijk ligt dit percentage op 5 %. Ook in vergelijking met omliggende gemeenten scoort de gemeente Elburg hierin bijzonder goed. (Epe 8%, Putten 6%).

Hieruit kan worden geconcludeerd dat het door de gemeente Elburg gevoerde integrale veiligheidsbeleid zijn vruchten afwerpt. Het verbeteren of zelfs maar handhaven van deze hoge veiligheidsgevoelens in Elburg zal nog moeilijk zijn.

15 % van de inwoners geeft aan zich regelmatig zorgen te maken over de omvang van de criminaliteit binnen de gemeentegrenzen. In vergelijking met 2002 en 1999 is ook deze bezorgdheid flink afgenomen ( 1999: 33 % en in 2002: 23%). In 2002 vormden de inbraak in woningen en de auto-inbraken het grootste buurtprobleem, gevolgd door de overlast van jongeren. In 2005 is overlast jongeren het grootste buurtprobleem geworden gevold door overlast van buren en van dronken mensen. De inbraak in woningen en de auto-inbraken zijn procentueel gezien dus behoorlijk gedaald. Hoewel de overlast van jongeren procentueel gezien nagenoeg gelijk is gebleven scoort deze nu als buurtprobleem wel het hoogst.

De meest genoemde delicten in 2005 zijn: vernieling auto's, fietsdiefstal en overige vernielingen. Dit komt overeen met de jaren 1999 en 2002, alhoewel de percentages hiervoor in 2005 wel zijn afgenomen.

Voorzover nu kan worden overzien geven de uitkomsten van de veiligheidsenquête geen aanleiding tot directe en opmerkelijke wijzigingen of aanpassingen van het reeds in gang gezette veiligheidsbeleid. Het rapport moet echter nog wel worden voorzien van verdere conclusies en aanbevelingen. Dit gebeurt onder meer in de regiegroep integrale veiligheid. Ook wordt het rapport toegezonden aan de wijkcomités en de seniorenraad.


* Rapport Veiligheidsscan